Koliko često ste nervozni i mislite da vam treba neki od lijekova za smirenje ?
Nikad
Rijetko
Često
Uvijek

PRVI DECEMBAR JE SVJETSKI DAN BORBE PROTIV SIDE

SIDA(AIDS) koju izaziva virus HIV-a nije ništa drugo nego sindrom stečenog gubitka imuniteta. Prvi put je otkrivena u SAD-u 1981. godine kod mladih, do tada potpuno zdravih muškaraca, homoseksualaca. U kratkom vremenskom periodu ona je postala problem čitavog svijeta, te danas postoji preko 40 000 000 oboljelih osoba, od kojih je od 1 000 do 10 000 u Bosni i Hercegovini.
AIDS je neizlječiva i smrtonosna bolest koju izaziva virus HIV, ali je to ipak i oboljenje s kojim je moguće živjeti, raditi i planirati budućnost.
 Najčešće se prenosi polnim odnosom sa inficiranom osobom, ali takođe i transfuzijom krvi, a kod narkomana upotrebom zajedničkog šprica. Zaražena trudnica preko krvi prenosi virus na svoje dijete. Simptomi AIDS-a su: ogroman gubitak tjelesne težine, obilno noćno znojenje, dugotrajno povišena tjelesna temperatura, gubitak memorije i dezorjentacija u prostoru i vremenu. Ljude koji su posebno izloženi mogućnostima zaraze, odnosno rizične grupe, čine homoseksualci, biseksualci, prostitutke (zbog česte promjene partnera), narkomani koji ubrizgavaju drogu, kao i seksualni partneri navedenih osoba. Za sada ne postoji vakcina koja može spriječiti infekciju HIV-om, niti lijek za AIDS, ali postoji efikasna zaštita - prezervativ ili kondom (ostala kontracepcijska sredstva štite od neželjene trudnoće, ali ne i od AIDS-a i ostalih polno prenosivih bolesti). HIV je  infekcija oboljenje s kojim je moguće živjeti, raditi i planirati budućnost.
 
 
Da  AIDS nije ni malo bezazlena bolest svjedoči i činjenica da se svake godine 1.12. u svijetu, a i kod nas, obilježava Svjetski dan borbe protiv AIDS-a.