Koliko često ste nervozni i mislite da vam treba neki od lijekova za smirenje ?
Nikad
Rijetko
Često
Uvijek

PUŠENJE ZNAČAJNO UTIČE NA KVALITET SNA

Pušači tokom spavanja provode manje vremena u dubokom, okrepljujućem snu od nepušača, ustanovili su američki istraživači sa Medicinskog fakulteta Univerziteta "Džon Hopkins" proučavajući aktivnost mozga pušača tokom sna.
 


 

Pušači su takođe četiri, pa i više puta skloniji da se ujutru žale kako ih noćni odmor nije okrijepio - oko 23 % ,prema 5 % kod nepušača, prenijela je agencija Rojters. Naučnici smatraju da je problem najvjerovatnije u nikotinu koji može da ima stimulativno dejstvo, zbog čega pušači teže upadaju u san i teže ga i održavaju. I do sada  je primijećeno da pušači spavaju lošije od nepušača, ali nije bilo izvjesno da li je to zbog direktnog dejstva cigareta ili zbog medicinskih komplikacija koje pušenje donosi, kao što su simptomi plućnih i srčanih bolesti. Da bi tu dilemu razjasnili, baltimorski stručnjaci su ispitivali san 40 sredovječnih pušača koji nisu imali ni jedan od zdravstvenih simptoma koji se dovode u vezu sa pušenjem. Rezultati su upoređeni sa rezultatima istog broja nepušača odgovarajućih godina i fizičkog tipa.


 

Dok su spavali kod svojih kuća, ispitanici su bili priključeni na elektroencefalograf (EEG), koji je registrovao električnu aktivnost mozga tokom sna. Pri tom je ustanovljeno da pušači u odnosu na nepušače provode manje vremena u dubokom, a više vremena u lakom snu. Rezultati ove studije pružaju još jedan razlog da se prestane s pušenjem ili da se s njim nikad ne počinje - kaže predsjednik Američkog udruženja pulmologa dr Alvin Tomas.