Koliko često ste nervozni i mislite da vam treba neki od lijekova za smirenje ?
Nikad
Rijetko
Često
Uvijek

RAD U TRUDNOĆI

Trudnoća predstavlja posebno fiziološko stanje polno zrele žene. Zbog sklonosti trudnice ka pojedinim oboljenjima kao i zbog manje otpornosti njenog organizma prema pojedinim štetnim agensima, neophodno je da sama trudnica ali i njena okolina vode računa o izvjesnim higijenskim i dijetetskim mjerama. Kada je u pitanju mentalno zdravlje, poznata je činjenica da su trudnice sklone emocionalnim uzbuđenjima. One se lako uzbude, lako mijenjaju raspoloženja, razdražljive su i plačljive, često rasuđuju i reaguju neadekvatno, odnosno drugačije nego osobe van trudnoće. Zato se trudnoća naziva još i ''drugo stanje''. Zbog tih razloga, u ophođenju prema trudnicama treba imati tolerantan stav puno razumijevanja čak i za izvjesne pretjeranosti sa njihove strane.
 
Često se postavlja pitanje, da li rad može da škodi trudnici i plodu?
Naime, trudnoća je fiziološko stanje na koje umjeren, svakodnevni rad ne utiče nepovoljno. Zbog toga je trudnicama dozvoljeno da obavljaju svoju uobičajenu djelatnost u toku prvih mjeseci trudnoće. U to vrijeme im se zabranjuje samo obavljanje izvanredno teških i grubih poslova koji mogu nepovoljno da utiču na razvoj ploda i da izazovu spontani pobačaj. Među takve poslove spadaju na primjer:
 
-         vožnja teških motornih vozila
-         teški fizički poslovi
-         rad pod nepovoljnim i teškim uslovima
 
Trudnica može da obavlja manje naporne poslove, ne treba da radi noću, da dežura niti da radi prekovremeno. Na mjesec i po dana prije termina porođaja trudnica treba da obustavi svaku profesionalnu djelatnost i da se bavi samo lakim domaćim poslovima, jer je naporan rad izlaže povredama, a samim tim i provokaciji prijevremenog porođaja.