Koliko često ste nervozni i mislite da vam treba neki od lijekova za smirenje ?
Nikad
Rijetko
Često
Uvijek

RAZGOVOR RJEŠAVA PROBLEME MEĐU PARTNERIMA

 

Mnogim bračnim parovima se događa da im komunikacija nakon rođenja djeteta jednostavno zamre, a opuštene ragovore o knjigama, ljudima, filmovima i sl. zamjenjuju razgovorima o djetetu, bočicama, pelenama...
Iako se mnogi tješe da će se stvari poboljšati kada djeca malo narastu, zamrlu komunikaciju je teško ponovo oživjeti, a bez kvalitetne komunikacije problemi u braku se gomilaju – nagovještavaju stručnjaci koji se bave proučavanjem braka i porodice. Da li je činjenica da imate djecu nespojiva sa kvalitetnim odnosom između partnera? Ne uvijek – kažu psiholozi. Međutim,često se događa da prepterećeni brigom oko djeteta i problemima, roditelji međusobno izgube kontakt, što se onda postepeno pretvara u emotivnu alijenaciju-otuđenje. Ako se nalazite u sličnoj situaciji, daćemo Vam nekoliko savjeta da obnovite komunikaciju sa partnerom:
-         Pokažite da vam je stalo do partnera. Čak i ako ste iznemogli od umora, provedite sa partnerom nekoliko minuta dijeleći lijepa i neugodna zbivanja svakog dana. izbjegavajte uopštena pitanja i budite određeni. Pitajte partnera kako je prošao važan sastanak, kako se slaže sa novim šefom i sl. Tako ćete pokazati da brinete i da Vam je stalo do partnera. 
    
-         Organizujte vrijeme za razgovor. Za duže i ozbiljnije razgovore dogovorite se unaprijed. Iako mnogi parovi žele biti spontani, uz djecu i karijeru je to ponekad nemoguće. Ponekad je potrebno da parovi donesu svjesno odluku da li će dio vremena rezervisati samo za razgovor. To bi trebalo biti namanje jednom sedmično. Ako je ikako moguće, izađite iz kuće da vas djeca, telefon i ostalo ne bi ometali. Izađite u šetnju ili na večeru da bi se mogli posvetiti jedno drugom.    
 
-         Izbjegavajte situacije u kojima se Vaš partner mora braniti. Kada žena kaže da želi da razgovara, muškarac obično pomisli da je učinio nešto loše i često se boji njene ''lekcije''. Nastojte da ne kritikujete partnera. Izbjegavajte izraze tipa ''ti uvijek'' ili ''ti nikada'' i sl. Umjesto kritike ponudite moguće rješenje. Npr. ''Čini mi se da smo izgubili kontakt, možda bi bilo dobro da popričamo naveče uz čaj, nakon što djeca odu u krevet.''
 
-         Razgovarajte o raznovrsnim temama. Ponekad izostavite razgovor o djeci ili obavezama. Umjesto toga usmjerite se na zajedničke interese. Sjetite se kako je to bilo prije nego što su došla djeca. Razgovor i bavljenje onim što oboje volite unijeće novi žar i podsticaj u Vašu vezu.
 
-         Nemojte se ustručavati ragovarati i o delikatnijim temama. Naime, jedna od osnovnih karakteristika intimnosti jeste mogućnost i sposobnost da sa Vašim partnerom razgovarate o svemu. To uključuje i najosjetljivije teme kao što je npr. vaša zabrinutost zbog monotonog seksa, vaših finansija i sl. Osjećate li se nelagodno kada govorite o svojim osjećanjima, započnite riječima: ''Željela bih razgovarati sa tobom o nečemu o čemu mi nije lako govoriti''. Na taj način ćete stvoriti atmosferu dobre volje i početak neugodnog razgovora će biti neuporedivo lakši. U početku Vam se razgovori mogu činiti neobični i vještački, ali nemojte odustajati. Ubrzo ćete zaključiti da sa Vaš trud isplati – zaključuju stručnjaci.