Koliko često ste nervozni i mislite da vam treba neki od lijekova za smirenje ?
Nikad
Rijetko
Često
Uvijek

RODITELJI I NJIHOVI TINEJDŽERI

 

Tinejdžerima nije lako u današnje vrijeme jer se moraju nositi sa pritiscima okoline, očekivanjima roditelja i raznim odbijanjima. Zato je prirodno da se odjećaju zbunjeno i nezadovoljno. Stručnjaci smatraju da zbog svega toga tinejdžeri nemaju dovoljno samopouzdanja što kod mnogih izaziva depresiju i dovode do asocijalizacije. U tom slučaju roditelji treba da pruže snažnu podršku svom djetetu. Oni trebaju da prepoznaju prve simptome koji bi mogli da peđu u veći problem:
 
 
-          Loše ocjene u školi, gubitak koncentracije, zaboravnost
-          Udaljavanje od roditelja, prijatelja i aktivnosti kojima se nekad bavio
-          Osjeća se tužno i beznadežno
-          Ispoljava bijes, agresiju, neodlučnost, nemir, burno reaguje na kritiku
-          Promjene u navikama ishrane i spavanja
-          Problem sa autoritetom
 
Važno je da roditelji prepoznaju prve simptome i da pomognu tinejdžeru da vrati samopouzdanje. Roditelji trebaju da djetetu stave do znanja da uvijek treba prvo njima da se obrati za pomoć i da mu pomognu da se suoči sa svojim strahovima koji će na taj način uočiti da oni nisu toliko ni veliki ni strašni koliko su mu izgledali. Ako se suoči sa onim što ga muči, pobijediće ih i bolje će se osjećati.
Roditelji, pomozite djetetu da zaboravi ranije neuspjehe. Dozvolite mu da nagradi sam sebe kada postigne nešto dobro. Samopomoć je najbolja pomoć. Neka nauči da se oslanja i na samog sebe. Pokažite bezuslovnu ljubav prema djetetu. To je nešto na čemu ćete morati konstantno da radite. Sve što je potrebno, jeste malo drugačiji pristup ...
Pružite im podršku i budite uvijek na raspolaganju svom djetetu. Ako vam se obrati sa nekim problemom, pomozite mu da prihvati taj problem i da ga riješi. Kada god ste u prilici, istaknite njegove vrline, pozitivne strane i cijenite svaki njegov uspjeh ili dostignuće. Sasvim je u redu i da vršite mali pritisak ili da obećate nagradu kako biste ga podstakli da ispunjava obaveze. Ali budite oprezni, jer previše pritiska ili popuštanja može dovesti do buntovništva.