Koliko često ste nervozni i mislite da vam treba neki od lijekova za smirenje ?
Nikad
Rijetko
Često
Uvijek

ROZACEA

Djeluje da crvenite, čak i kada nije tako. Ili još gore, izgledate kao tinejdžer sa teškim slučajem akni. Ohrabrite se, možete da se izborite sa svojom rozaceom. Daćemo vam neke savjete kako biste spriječili blaže slučajeve izbijanja rozacee i crvenila. Ako se vaše stanje pogorša, zamolite vašeg ljekara da vas uputi na dermatološki pregled, kako bi se crvenilo dovelo pod kontrolu.
 
ŠTA NIJE U REDU?
 
Ponekad rozacea ne izgleda ništa gore nego crvenilo usljed stida. Međutim, ovo stanje se može postepeno pogoršavati, sve dok ne počne da liči na težak slučaj akni. Ako imate rozaceu, sitni krvni sudovi na licu se šire i pune krvlju dok dijelovi lica ne počnu da izgledaju kao da su obliveni crvenilom. Crvenilo izblijedi poslije nekoliko sati, ali ako se rozacea ne liječi, koža lica može da počne da izgleda neravno i da djeluje kao da je opečena od sunca. Krvni sudovi mogu postati vidljivi kroz kožu, a nos može postati crven i uvećan.
 
OHLADITE VAŠU KOŽU
 
Kada vaše lice postane toplo i crveno, vaš prvi instinkt je onaj pravi – ohladite ga! Najlakši način je da potopite čist peškir u hladnu vodu i da ga 10 minuta držite na crvenim mjestima na licu. Hladnoća skuplja krvne sudove.
 
Nanošenje kamilice na kožu ima antiinflamatorne efekte. Nemojte koristiti esencijalno ulje kamilice koje je visoko koncentrovano i može uzrokovati oštećenje kože. Umjesto njega koristite čaj od kamilice. Držite 3 kesice čaja potopljene u 600 ml ključale vode 10 minuta. Procijedite tečnost i ohladite je u frižideru. Kada vam je lice crveno, potopite krpu u ovaj čaj i stavite je na dijelove kože koje se crvene.
 
 
UMIVAJTE SE KORISTEĆI SAMO NAJBLAŽE SAPUNE
 
-         Kad god perete lice upotrebljavajte hidratantni sapun bez mirisa ili sredstvo za čišćenje lica namijenjeno osjetljivoj koži. Izjegavajte jake sapune koji iritiraju kožu. Isperite kožu mlakom, nikako vrućom vodom.
-         Izbjegavajte sredstva za pranje lica koja ljušte kožu kao i sredstva za uklanjanje akni. Oni mogu pogoršati rozaceu.
-         Takođe, izbjegavajte sredstva za čišćenje kože za koja je navedeno da sadrže salicilnu kiselinu, benzoil-peroksid ili alkohol – i ona mogu pogoršati rozaceu, kao što to može svaki nagrizajući proizvod za čišćenje kože.
 
IZBJEGAVAJTE SVE ŠTO IZAZIVA CRVENILO KOŽE
 
-         Odreknite se najpikantnijih namirnica – ljutih sosova, čili paprika i sl. Pošto pojedete ove namirnice, ne samo što osjećate da vam je lice crveno, već ono to zaista i jeste. Tanke arterije se šire usljd reakcije na pikantnu hranu.
-         Alkohol takođe širi krvne sudove. Obratite pažnju na pojavu bilo kakvog crvenila nakon konzumiranja alkohola. Ako vaše lice pocrveni nakon uzimanja alkoholnog pića, sljedeći put se odlučite za sok ili gaziranu vodu.
-         Nemojte ići u saune. Toplota u sauni može pokrenuti izbijanje crvenila na koži vašeg lica.
 
ČUVAJTE SE SUNČEVE SVJETLOSTI
 
-         Izbjegavajte boravak na suncu, posebno kada je ono najjače u popodnevnim satima kada je sunce najjače. Sunčeva svjetlost može izazvati izbijanje rozacee, jer ono zagrijava vašu kožu, šireći krvne sudove na licu.
-         Ako ipak morate da boravite na suncu, koristite veći šešir.
-         Tokom cijele godine upotrebljavajte kremu za zaštitu od sunca i to u velikoj količini. Za svakoga sa rozaceom najbolje kreme za zaštitu od sunca su one koje sadrže titanijum-dioksid ili cink-oksid. Prema iskustvu mnogih pacijenata sa rozaceom, druge kreme za zaštitu od sunca iritiraju njihovu kožu, ali ne povećavaju njenu toplotu – oni djeluju odbijanjem a ne apsorbovanjem sunčevih zraka.
 
NEMOJTE SE LJUTITI
 
Kada bukne ljutnja, isto tako buknu i krvni sudovi, a to može dovesti do izbijanja rozacee. Jedan od najboljih načina za držanje napada bijesa pod kontrolom jeste da se jednostavno izbroji do 10. Idite korak dalje, tako što ćete duboko udahnuti dok brojite. Dok ponovo brojite do 10, izdahnite vazduh. Nakon što ovo uradite nekoliko puta, ustanovićete da možete mnogo mirnije upravljati situacijom.
 
RJEŠENJA ZA BRIJANJE
 
Muškarci sa rozaceom trebaju posebno biti oprezni da ne iziritiraju lice dok se briju. Upotrebljavajte električni brijač umjesto brijača sa žiletom, zato što električni brijač manje iritira kožu. Ako koristite losion poslije brijanja, nemojte koristiti proizvode koji sadrže alkohol, hamamelis ili mentol.
 
DA LI POSJETITI LJEKARA?
 
Posjetite svog ljekara ako imate uporno crvenilo kože, jer je ono znak rozacee. Rana dijagnoza i liječenje propisanim lijekovima (kremema koje sadrže metronidazol i antibioticima za oralnu upotrebu – kao što je oksitetraciklin) mogu pomoći u spriječavanju pogoršanja ovog stanja.