Koliko često ste nervozni i mislite da vam treba neki od lijekova za smirenje ?
Nikad
Rijetko
Često
Uvijek

SEZONSKI AFEKTIVNI POREMEĆAJ - SAP

Kada neke osobe čuju za simptome SAP-a, njihova prva reakcija je ''O, to je ono što je i moj problem''. Ako su vam tamne boje zime uvijek djelovale posebno sumorno, može djelovati umirujuće saznanje da niste jedini koji patite od utučenosti povezane sa godišnjim dobima. Ako vaše raspoloženje postane tako mračno da osjećate kao da ne možete funkcionisati normalno, nemojte oklijevati da to kažete svom ljekaru. Ali ako su vaši simptomi blagi, lijekovi koje ćemo vam preporučiti mogu pomoći da se bolje osjećate.
 
 
ŠTA NIJE U REDU?
 
Sezonski afektivni poremećaj (SAP) je posebno zastupljen u najtamnijim zimskim mjesecima – decembru, januaru, februaru kada je prisustvo sunčeve svjetlosti kratkotrajno. Simptomi uključuju blagu do tešku depresiju, nizak nivo energije, produženo spavanje, žudnju za šećerom i skrobom, te gojenje. SAP se dovodi u vezu sa hormonom melatoninom koji proizvodi epifiza u mozgu. Nizak nivo svjetla dovodi do povećane proizvodnje melatonina. Druga teorija sugeriše da sunčevo svjetlo utiče na nivo supstanci u mozgu koje regulišu raspoloženje, kao što je serotonin.
 
 
RAZVEDRITE SE
 
-         Uradite sve što možete da biste povećali količinu prirodne svjetlosti koja ulazi u vaš stan. Držite zavjese razmaknute, a roletne podignute. Ako grane drveća blokiraju svjetlo na vašim prozorima, isjecite ih.
-         U sunčanim zimskim danima, šetajte napolju. Čak iako zimsko svjetlo nema intenzitet kao usred ljeta, doza pravog sunca je efikasnija od sijalica u kući.
-         Planirajte svoj najduži odmor za vrijeme zimskih mjeseci i ako je ikako moguće, otiđite u toplo, sunčevo podneblje. Samo 1-2 nedjelje udaljavanja od zimske monotonije može ublažiti simptom SAP-a.
 
 
KRENITE U VJEŽBAONICU ILI ŠETAJTE PO HLADNOĆI
 
-         Iako istraživanja pokazuju da vježbanje pomaže da se ublaži depresija, zimi je teško motivisati se za to. Ako se učlanite u neki klub za vježbanje i odredite vrijeme u koje ćete tamo svakodnevno ići, veća je vjerovatnoća da ćete obezbijediti vježbanje koje je potrebno za poboljšanje vašeg raspoloženja.
-         Još bolje – vježbajte napolju! Šetajte, trčite, vozite bicikl, radite bilo šta u čemu uživate i što vas izvlači napolje na svjež vazduh i dnevno svjetlo. Čak i ako u sivim danima vježbate napolju, uspjećete da upijete malo sunčevog svjetla.
 
 
 
LJEKOVITA BILJKA PROTIV BRIGA
 
Da biste potpomogli poboljšanju svog raspoloženja uzimajte kapsule kantariona 300 mg tri puta dnevno. Ovaj lijek je blagi antidepresiv. Istraživanja su pokazala, tokom proteklih 20 godina, da jedan od njegovih sastojaka indirektno pomaže da se poveća nivo serotonina, supstance u mozgu koja poboljšava raspoloženje. Jedna mana kantariona jeste da povećava osjetljivost kože na sunčevu svjetlost. Kada ga uzimate, pobrinite se da namažete dosta kreme za zaštitu od sunca prije nego što izađete napolje (VAŽNO UPOZORENJE: Nemojte kombinovati kantarion sa terapijom svjetlom – rizikujete oštećenje očiju i kože! Takođe, nemojte koristiti ovu biljku zajedno sa propisanim antidepresivima).
 
 
OSTALA SREDSTVA ZA POBOLJŠANJE RASPOLOŽENJA
 
-         Uzimajte multivitaminske suplemente koji sadrže vitamin B6, tiamin i folnu kiselinu. Pokazalo se da svi ovi B vitamini mogu poboljšati raspoloženje.
-         Nemojte pretjerivati sa keksima, slatkišima i ostalim slatkim namirnicama. Rafinisani šećer vam može pružiti početno poboljšanje, ali poslije toga će vaša energija naglo početi da opada, a isto tako i vaše raspoloženje. Odlučite se za obroke bogate proteinima koji mogu pomoći da se poveća budnost – kuvano jaje za doručak, sendvič sa pilećim grudima za ručak.
-         Obavijestite svoju porodicu i prijatelje o SAP-u i koristite njihovu podršku. Ako znaju da ste u mračnim danima podložniji lošem raspoloženju, oni mogu pomoći u planiranju aktivnosti koje će vam okupirati pažnju.
-         Da biste preduhitrili nagle promjene raspoloženja, nemojte piti alkohol. Piće može pomoći da se na kratko odagna anksioznost. Ali pošto je alkohol depresiv, vaše raspoloženje će naglo opasti kada opijenost prođe.
 
 
NEKA BUDE SVJETLOST
 
Pobijedite zimsku utučenost povećanjem svoje izloženosti suncu. Možete kupiti svjetlosnu kutiju cijelog spektra svjetlosti koja emituje izuzetno blistavo vještačko svjetlo i tako nadoknaditi nedostatak prirodne sunčeve svjetlosti. Smatra se da svjetlost mijenja nivo melatonina i serotonina, zato ima pozitivan uticaj na navike u spavanju i osjećaj blagostanja. Postavite kutiju na otprilike pola metra od mjesta gdje radite, čitate ili kuvate, a zatim je uključite. Neke osobe imaju koristi od 30 min. izlaganja, a nekima je potrebno nekoliko sati. Probajte i zaključite. Ne možete se predozirati svjetlom.
 
 
DA LI POSJETITI LJEKARA?
 
Ako imate tešku depresiju i promjene u navikama u jelu i spavanju, posjetite svog ljekara. Vašem stanju se može pomoći antidepresivima i takođe, terapijom svjetlom koja uključuje izlaganje specijalno dizajniranim svjetlosnim aparatima.