Koliko često ste nervozni i mislite da vam treba neki od lijekova za smirenje ?
Nikad
Rijetko
Često
Uvijek

SINDROM NEMIRNIH NOGU

Od svih misterija organizma ovo je sa sigurnošću jedna od najčudnijih. Kada ste inače spremni za odmor, zašto vaše noge žele da trče? Kada svaka nit vašeg bića kaže ''umiri se'', zašto šutirate svoj dušek? Pošto je sindrom nemirnih nogu – RLS po svemu sudeći povezan, barem dijelom sa neravnotžom minerala, možda je najbolje rješenje da se ta noćna trka završi sa suplementima. Mogli biste takođe da poradite na nekim ritualima pred odlazak na spavanje da biste pomogli svojim ''skakutavim'' nogama da se smire.
 
 
ŠTA NIJE U REDU?
 
Sintagma sindrom nemirnih nogu – RLS prilično dobro opisuje ono što ovaj poremećaj jeste. Ali ona ne ističe koliko on mučan može da bude. Kada legnete da spavate ili da se odmarate počinje da se javlja izluđujući osjećaj ''gmizanja'' u vašim nogama. Obično je jedini način da ga zaustavite pomijeranje nogu ili šetanje unaokolo. Starije osobe, trudnice i osobe sa dijabetesom ili problemima u donjem dijelu leđa podložnije su ovom poremećaju. Uzroci RLS-a nisu poznati, ali visoko rizične grupe imaju nizak nivo magnzijuma. Simptomi RLS-a su takođe povezani sa unosom šećera, kofeina i alkohola, kao i sa nekim propisanim lijekovima.
 
 
PROBAJTE SA UZIMANJEM SUPLEMENATA
 
-         Svakog dana uzimajte po 800 mg kalcijuma i 400 mg magnezijuma (neki naturalisti preporučuju započinjanje sa nižim dozama, zato probajte na početku sa 500 mg kalcijuma i 250 mg magnezijuma, ali zapamtite da se ova dva minerala moraju uzimati u odnosu 2:1) plus 800 mg kalijuma. Nedostatak bilo kojeg od njih može podstaći trzanje nogu.
-         Pijte mineralnu vodu koja je bogata magnezijumom. Optimalan nivo magnezijuma je u opsegu od 100 mg na litar vode.
-         Povećajte svoj unos B vitamina folne kiseline (takođe zvane folat). Folna kiselina pomaže u izgradnji crvenih krvnih zrnaca, što zauzvrat potpomaže oksigenaciju organizma. To je važan koristan efekat jer je RLS povezan sa smanjenjem oksigenacije krvi. Hranjljivi izvori folne kiseline uključuju zeleno lisnato povrće, sok od naranče, cijelo zrnevlje i pasulj. Folat ćete takođe naći u većini multivitaminskih preparata.
-         Jedite namirnice bogate gvožđem kao što su tamnozeleno povrće, džigrica, pšenične klice, pasulj i nemasna govedina. Gvožđe je dio molekula mioglobina, proteina koji vezuje kiseonik u mišićima sve dok se ne javi potreba za njime. Bez gvožđa, mioglobin ne može da zadrži dovoljno kiseonika i može se javiti problem u mišićima.
 
 
KUĆNO ISTEZANJE
 
-         Kada osjetite potrebu da pomijerate noge, počnite da ih trljate ili istežete čitavom dužinom i ispravite prste na nogama. Ovi voljni pokreti šalju u vaš mozak signale koji poništavaju dejstvo čudnog osjećaja svraba kod RLS. Ali svakako prestanite sa istezanjem ako ono izaziva grčeve u nogama, što inače ukazuje na nedostatak magnezijuma, koji se ne može ublažiti istezanjem.
-         Sjedite na ivicu kreveta i jako masirajte listove na nogama da biste mišićima pružili dublju stimulaciju.
-         Ako ovi tretmani ne umire vaše noge, ustanite i idite u žustru šetnju oko kuće ili bar po spavaćoj sobi. Pravite krupne korake i savijajte noge da biste istegli mišiće.
 
 
PRIJE NEGO ŠTO ODETE U KREVET
 
-         Sjedite u kadi napunjenoj prijatno vrućom vodom 10-15 min. prije nego što odete u krevet.
-         Hlađenje nogu takođe može pomoći. Protrljajte noge pakovanjem leda prije nego što odete u krevet.
-         Možete i da kombinujete toplo-hladne tretmane. Držite noge uronjene u prijatno vruću kupku 2 min., a zatim 1 min. Držite pakovanje leda na nogama. Ponovite to nekoliko puta prije spavanja.
 
 
OPUSTITE VAŠE MIŠIĆE
 
Kada legnete u krevet uradite smirujuću vježbu poznatu kao – progresivno opuštanje mišića. Dišite duboko nekoliko minuta, a zatim zategnite mišiće u svojim stopalima. Zadržite tako nekoliko sekundi, a onda ih opustite. Uradite to isto i sa mišićima butina. Ponavljajte ovu proceduru zatezanja-opuštanja mišića i to uz cijelo tijelo sve do vrata i mišića lica. Kada završite trebalo bi da osjećate kako vam je cijelo tijelo opušteno.
 
 
TESTIRAJTE HOMEOPATIJU
 
Za noge koje su nemirne tokom noći ljekari homeopate preporučuju Causticum u razblaženju od 12 c. Druga mogućnost je razblaženje od 12 c Tarentula hispanicae, tri puta na dan dok se simpomi ne poboljšaju.
 
 
MOĆ PREVENCIJE
 
-         Izbjegavajte u večernjim časovima alkoholne ili napitke sa kofeinom koji stimulišu mišiće i nerve u vašim nogama.
-         Istraživanja su potvrdila da je veća vjerovatnoća da pušači imaju RLS nego osobe koje ne puše. Zato, prestanite da pušite.
-          Izbjegavajte lijekove za prehlade i sinusne infekcije, koji mogu značajno pogoršati simptome RLS-a.
 
 
ISPROBANO
 
Pijenje tonika može obuzdati osjećaj nemira u nogama. Naime, ovaj napitak sadrži kinin koji kod nekih osoba zaista ublažava simptome RLS-a.
 
 
DA LI POSJETITI LJEKARA?
 
Ako RLS izaziva težak poremećaj spavanja ili ometa vaš rad ili dnevne aktivnosti, a kućni lijekovi ne pomažu, porazgovarajte sa svojim ljekarom. On vam možda može prepisati nešto da vas smiri. Ako vam se nemir u nogama javio prvi put, posjetite svog ljekara. To bi mogao biti znak ozbiljnijih medicinskih problema, kao što su dijabetes, oboljenje bubrega ili Parkinsonova bolest.