Koliko često ste nervozni i mislite da vam treba neki od lijekova za smirenje ?
Nikad
Rijetko
Često
Uvijek

ŠIPURAK, ŠIPAK

 

Šipak (rosa canina) je trajan grm visine 2 do 3 metra. Kao ljekoviti dijelovi biljke koriste se plodovi (koji moraju biti svijetlo-crvene boje i tvrdi) i cvjetne latice.
 
Uz crni ribiz, šipak ima najviše C vitamina, tako da njegovo korišćenje jača imuni sistem organizma. Posebno je važno što se kuhanjem šipka ne gubi taj vitamin. Čaj od šipka se preporučuje majkama za vrijeme dojenja. Proizvodi od šipka otklanjaju tzv. ''proljetni umor'', malaksalost, bljedilo, kao i sve ostale tegobe povezane s manjkom vitamina C. Šipak povoljno djeluje na probavni trakt i na izlučivanje mokraće bez ikakvih nadražaja bubrega. Ćaj od šipka preporučuje se za spriječavanje stvaranja kamenaca u bubrezima i mokraćnim kanalima. Isto tako, djeluje na čišćenje krvi, a koristi se kod upalnih procesa bubrega i mokraćnog mjehura.
 
Cvjetne latice šipka upotrebljavaju se za pripremanje čaja kod krvarenja iz želuca, crijeva, pluća i hemoroida kao i protiv proliva i grčeva u želucu. Pomiješana s drugim biljkama koristi se u liječenju mnogih drugih bolesti.