Koliko često ste nervozni i mislite da vam treba neki od lijekova za smirenje ?
Nikad
Rijetko
Često
Uvijek

SLUŠAJTE SVOJE TIJELO

Svakodnevno slušamo savjete o zdravom životu, zdravoj ishrani, navikama koje trebamo mijenjati… Da li smo se zapravo zapitali šta je to što je našem tijelu zaista potrebno. Ponekad nije dobro sve savjete o ‘’zdravom ‘’načinu života prihvatati nekritično. Naime, ono što nekim ljudima može pomoći kod drugih može imati sasvim suprotan efekat. To naravno ne znači da trebate prestati da se brinete za svoje zdravlje i tijelo, već da sami procijenite šta je to što vaše tijelo treba, jer ipak sami sebe najbolje poznajete.
 
Nekim ljudima je, na primjer, jedna šoljica kafe sasvim dovoljna, dok drugima trebaju tri dnevno da bi stimulisali svoj organizam. To naravno ne znači da pretjerujete u bilo čemu već da popijete kafe, čaja i vode prema vlastitim potrebama i procjenama.
 
Možete se upitati: ‘’Kako se osjećam nakon velikog obroka’’?
Pokušajte utvrditi kolika količina hrane vama odgovara. Ukoliko se ne osjećate dobro nakon velikog obroka, podijelite ga u nekoliko manjih.
 
Isto tako nekim ljudima slatkiši daju ekstra energiju, dok na druge djeluju negativno, dajući im brzi energetski podsticaj i ostavljaju im osjećaj iscrpljenosti i praznine nakon što prvi energetski val prođe. Pokušajte razmisliti da li bi vama možda više odgovaralo voće ili voćni jogurti koji bi vam na bolji način zadovoljili potrebu za slatkim.
 
Neki ljudi se bolje osjećaju nakon šoljice čaja ili soka. Tako i vi ukoliko pratite svoje reakcije možete utvrditi šta je to što je najefikasnije za vas, možda neka aromatizovana voda, sok ili čak obična čaša vode.
 
Postoji mogućnost da imate glavobolje uslijed dehidracije (posebno ako vam se glavobolja javlja svaki dan u isto vrijeme). Popijte u tom slučaju dvije – tri čaše vode (ali na male gutljaje) pa ćete vidjeti reakciju. Možda otkrijete da je vaša glavobolja baš posljedica nedovoljnog unošenja tečnosti u organizam.
 
Iako postoje neka univerzalna pravila i činjenice o štetnom dejstvu cigareta, pretjerane količine kafe, alkohola kojih se svakako treba pridržavati i izbjegavati ih koliko god je to moguće, kada su u pitanju prehrambene navike korisno je slušati svoje tijelo i prilagoditi svoje navike ličnim potrebama, jer naše tijelo ipak najbolje zna šta mu je potrebno.