Koliko često ste nervozni i mislite da vam treba neki od lijekova za smirenje ?
Nikad
Rijetko
Često
Uvijek

SOJA – KRALJICA BILJNE ISHRANE

 

Soja je mahunarka koja dostiže visinu od jednog metra. Postoje različite vrste sjemena crne, zelene ili crvene boje. Soja se sastoji od: velikog procenta proteina visoke biološke vrijednosti (do 40% suvog zrna) koji sadrže sve esencijalne aminokiseline, relativno znatne količine masti (do 20%) koje su uglavnom polinezasićene. Među njima je linoleinska kiselina koja obavlja važne funkcije u našem organizmu. Soja sadrži 2% lecitina, odnosno fosfolipida koji je veoma značajan za normalno funkcionisanje nervnog sistema, koji doprinosi smanjenju holesterola u krvi i učestvuje u još mnogim tjelesnim funkcijama.
Proteini iz soje mogu se po svojoj hranjivoj vrijednosti uporediti sa onima iz mesa i mogu ih čak zamijeniti. Dojenčad, kojima je potrebno dosta esencijalnih aminokiselina, mogu se bez problema hraniti sojinim mlijekom, u slučaju alergije na kravlje mlijeko.
Soja je namirnica koja ima veliku hranjivu vrijednost i ne smije se pretjerano upotrebljavati. Nije neophodno je svakodnevno jesti – to je greška koju najčešće čine oni koji se hrane vegetarijanski i plaše se da ne unose dovoljno proteina. To što je soja biljnog porijekla, ne znači da nije dovoljno hranjiva i da je ''lagana'' namirnica.