Koliko često ste nervozni i mislite da vam treba neki od lijekova za smirenje ?
Nikad
Rijetko
Često
Uvijek

SPORTISTI I STIMULATIVNA SREDSTVA

Postoje mnoga istraživanja koja govore o efektima stimulativnih sredstava kod sportista. I pored upozorenja o njihovom štetnom dejstvu, neki sportiti ne zaziru od njihove upotrebe. Neki sportisti su čak i umrli u toku sportskog napora zbog interakcije ovih sredstava (npr. amfetamina ili kokaina) sa adrenalinom i noradrenalinom koje luči simpatikus u toku mišićnog rada. Jedan od uzroka smrti u tim uslovima je pojačana nadražljivost srca koja za posljedicu ima fibrilaciju komore, koja može uzrokovati smrt u roku od nekoliko sekundi.
 
Kofein, koji spada u stimulativno sredstvo, može povećati sportsku efikasnost. U jednom eksperimentu vrijeme koje je bilo potrebno maratoncu da istrči maraton, bilo je skraćeno za 7% poslije uzimanja kofeina u količini koju približno sadrži jedna šoljica kafe.
 
Uzimanje muških polnih hormona (androgena) kako bi se povećala mišićna snaga, može u nekim situacijama povećati sportsku aktivnost, a naročito kod žena i muškaraca kod kojih je smanjeno normalno lučenje testosterona. Na nesreću neki sintetski analozi testosterona mogu izazvati teška oštećenja jetre, uključujući i karcinom. Kod muškaraca, bilo koji preparat muških polnih hormona, može smanjiti funkciju testisa, što podrazumijava smanjenje broja spermatozoida i smanjenje lučenja sopstvenog testosterona. Kod žena mogu nastati mnogo teže posljedice, jer one pod normalnim uslovima nisu naviknute na muške polne hormone (pojačana maljavost, dubok glas, gruba koža, izostanak menstruacije).
 
Za druga stimulativna sredstva kao što je amfetamin ili kokain, smatralo se da mogu povećati sportsku aktivnost. Međutim, isto tako je tačno da uzimanje ovih sredstava može čak da smanji sportsku efikasnost. Takođe, eksperimentima nije potvrđeno dejstvo ovih sredstava, osim kao psihičkih stimulusa.