Koliko često ste nervozni i mislite da vam treba neki od lijekova za smirenje ?
Nikad
Rijetko
Često
Uvijek

ŠTA DOPRINOSI DA SE DUŽE I ZADOVOLJNIJE ŽIVI?

Japanci, statistički gledano, spadaju u narode koji najduže žive. Da bi se to postiglo Institut za zdravlje u Tokiju daje pored svjeta o načinu ishrane i savjete koji su više psihološke prirode.
 
Nekoliko važnih savjeta Instituta za zdravlje u Tokiju:
 
Provodite više vremena u prirodi! Poklonite više pažnje disanju, ato Vam omogućava priroda i naučite da upražnjavate, makar, jednostavne fizičke vježbe.
 
Budite srećni! Sva osjećanja koja preživljavate ne ostaju samo u glavi. Ona uprvljaju večinom fizioloških odgovora organizma. Kada tugujemo ili se nerviramo, imuni sistem prestaje da stvara ''T'' i ''B'' ćelijekoje nas štite od zaraznih oboljenja, čak i od raka. I obratno, osjećajući potpuno zadovoljstvo i uživanje u životu, jačamo svoj imuni sistem, a samim tim i zdravlje.
 
Tjerajte mozak! Ako prisilimo mozak da naporno radi, on se uopšte neće pretjerano zamarati. Naprotiv u svakom životnom dobu, posebno u starijim godinama, neophodno je stalno buditi oblasti koje su odgovorne za pamćenje.
 
Opuštajte se! Savremen život stalno nameće stanja koja nas tjeraju da budemo razdražljivi ili potišteni. Da izbjegnemo sve, nemoguće je, zato se treba kloniti napetosti. Pronađite vrijeme za odmor kada se možete smiriti i opustiti.
 
Spavajte duže! Ne kaže se uzalud – ''jutro je pametnije od večeri''. Dobar san bistri misli i omogućava organizmu da obezbijedi neophodan odmor mišićima, da uspori rad srca, snizi krvni pritisak i da uskladi lučenje hormona. U usporenom ritmu, ćelije se bolje obnavljaju, a mišići ponovo stiču snagu. Poznato je čak da rane brže zarastaju za vrije spavanja.
 
Nemojte se pretopliti! Kao svaki drugi, odbrameni sistem našeg organizma ima potrebu za stalnim uvježbavanjem. Ako se umotavate i nosite toplu odjeću, on će se na to navići. Kako braniti organizam koji preko svake mjere čuvate? Zatoće biti dovoljan i najmanji vjetrić ili bezazlena zaraza da se razbolite. Trudite se da se na utopljavate previše, da češće provjetravate stan i da temperatura u spavaćoj sobi ne pređe 17 stepeni.
 
Pričinjavajte zadovoljstvo! Razgovor sa prijateljem, nešto ukusno, dobar film ili cvijeće...Sami možete dopuniti spisak malih radosti koje Vam pričinjavaju zadovoljstvo.
One će pomoći velikom mozgu da luči serotonin – ''hormon sreće''.
 
Jedite manje! Istraživanja pokazuju da su svi ljudi, koji su prekoračili stoljeće, bili umjereni u hrani. Poznati japanski biolog Cusima Roj savjetuje da se sastavi dnevni obrok koji će sadržavati 1200-2000 kalorija dnevno. A kao obavezan dodatak preporučuje vitamine naročito A, E i C.
 
Smijte se ! Dok se smijete, više mišića se pokreće nego što mislite. To su mišići trbuha, dijafragme, želuca. Kad se smijemo, dišemo duboko i tako obnavljamo zalihe kiseonika u ćelijama, širimo bronhije i pluća i oslobađamo disajne puteve.
 
Poklanjajte ljubav! Drevna japanska medicina je uvijek težila da nađe put do besmrtnosti. Ona je tretirala seksualne odnose kao čin za obnavljanje unutrašnje energije.