Koliko često ste nervozni i mislite da vam treba neki od lijekova za smirenje ?
Nikad
Rijetko
Često
Uvijek

ŠTA JE SPORTSKO SRCE?

Većina nas je više puta čula za sportsko srce. Ali zašto se tako zove i da li je riječ o poremećaju?
Naime, sportsko srce je povećano, ali je zdravo i ne predstavlja nikakav poremećaj. Javlja se kod sportista kao vrsta adaptacije na pojačana tjelesna opterećenja, odnosno trening. Veličina srca kod sportista je proporcionalna vrsti fizičkog opterećenja u određenim sportovima. Tako, nejveći obim srca srećemo kod sportista koji se bave sportovima izdržljivosti (biciklizam, skijaši trkači, plivači...) jer je napor kod tih vrsta sportova najveći.
Sportovi kod kojih su opterećenja kratka i intenzivna, ne dovode do značajnijeg povećanja srca (dizanje tegova, sprint, bacačke i skakačke atletske discipline). Zbog specifičnosti njihovog sporta, gimnastičari imaju relativno velik obim srca u odnosu na dosta niske vrijednosti sagorijevanja kiseonika. Čim je veća količina kiseonika koju mišići dobijaju putem krvotoka to znači i veći rad mišića. Ukoliko sportska aktivnost traje kratko ali intenzivno (ispod 2 minute povećava se energija dobijena anaerobno od fosfagena, te se kao konačni produkt javlja mliječna kiselina. Poznato je da se mliječna kiselina nagomilava u mišićima i kao rezultat toga nastaje upala mišića praćena bolom.
 
Podaci o sagorijevanju kisika vrlo su važni prilikom organizacije treninga vrhunskih sportista koji, da bi pobijedili, moraju imati vrlo veliko, izdržljivo i snažno srce.