Koliko često ste nervozni i mislite da vam treba neki od lijekova za smirenje ?
Nikad
Rijetko
Često
Uvijek

ŠTA USLOVLJAVA DA DIJETE IMA POVIŠEN KRVNI PRITISAK?

 

Najčešći uzroci povišenog krvnog pritiska kod djece su oboljenja urogenitalnog sistema i to: oboljenja bubrega ili krvnih sudova bubrega, oboljenja krvnih sudova srca (koarktacija aorte), zatim razne infekcije, tumori i uzimanje nekih lijekova. Kada su u pitanju novorođenčad i odojčad uzroci povišenog krvnog pritiska mogu biti oštećenja unutrašnjeg zida krvnog suda (endotela). Iako pravi uzrok oštećenja endotela nije u potpunosti jasan, poznato je da majke koje puše u trudnoći mogu da rode decu sa povišenim krvnim pritiskom koji ostaje povišen u prvoj godini života a nekad i duže. Ispitivanje trudnica koje su pušile više od 20 cigareta dnevno, (sprovedeno u Americi) pokazuje veću učestalost rađanja djece sa povišenim krvnim pritiskom. Kao najvjerovatniji uzrok navodi se oštećenje unutrašnjeg sloja krvnog suda (endotela) koji je ujedno i endokrini organ.
 
Koje su normalne vrijednosti krvnog pritiska kod djece?
Normalne vrijednosti krvnog pritiska kod djece bilo kog uzrasta ne smiju da pređu vrijednost od 120/60 mmHg, s tim da djeca uzrasta do godinu dana imaju prosječne vrijednosti pritiska 80-90/50-60 mmHg. Kod odraslih vrijednosti krvnog pritiska su 120 140/80- 90 mmHg.
 
U početku bolesti djeca najčešće nemaju izražene simptome, ali se kasnije bolest ispoljava slabijim napredovanjem djeteta, gubitkom apetita, razdražljivošću i glavoboljom.
 
Pošto se krvni pritisak kod dece često ne mjeri, navedeni simptomi mogu biti zanemareni tako da se bolest otkrije tek kada je već uznapredovala.
 
Koarktacija aorte (oboljenje krvnih sudova srca) može biti uzrok rane srčane slabosti, već i u prvim danima života a najčešće je praćena povišenim krvnim pritiskom. Ponekad se otkrije kasno (i kod vrhunskih sportista), a može biti uzrok fatalnih posljedica.
 
Mjerenje krvnog pritiska bi trebalo uvesti kao obaveznu proceduru pri svim sistematskim pregledima djece. Ukoliko se nađe povišena vrijednog krvnog pritiska, potrebno je konsultovati dječjeg kardiologa koji će na osnovu kliničkog pregleda, EKG-a (elektrokardiograma), ultrazvuka srca, monitoringa krvnog pritiska holterom, ultrazvuka bubrega, te osnovnih laboratorijskih nalaza naći uzroke povišenog pritiska i dati adekvatan prijedlog za liječenje.
 
Liječenje, u zavisnosti od visine krvnog pritiska i uzroka može se sastojati u higijensko-dijetetskom režimu ishrane, smanjenju tjelesne mase, uzimanju lijekova, primjeni interventne balon-dilatacije krvnih sudova srca ili hirurškog liječenja.
Ukoliko dijete ima normalnu vrednost krvnog pritiska (ispod 120/80 mmHg), može se baviti sportom i sve sportske aktivnosti su dozvoljene.