Koliko često ste nervozni i mislite da vam treba neki od lijekova za smirenje ?
Nikad
Rijetko
Često
Uvijek

STARAČKE FLEKE

Staračke fleke ili braon mrlje ravne su površine kože braon pigmentacije koja se često javlja na gornjoj strani šaka. Najbolji način da se one spriječe, a da se takođe zaštitite od raka kože, jeste obilno korišćenje kreme za zaštitu od sunca. Ako već imate staračke fleke, potražite u prodaji kremu za izbjeljivanje ili nanesite jednostavan prirodni agens za izbjeljivanje. Imajte na umu da može biti potrebno nekoliko mjeseci da bi se vidjelo poboljšanje. I vodite racuna da ne izlazite iz kuće bez odgovarajuće zaštite od sunca.
 
ŠTA NIJE U REDU?
Uprkos svom imenu, ove ravne ili zaobljene braon mrlje koje mogu da se jave na licu ili gornjim stranama šaka nisu izazvane starošću. One su jednostavno površine sa viškom pigmenta što je rezultat dugogodišnjeg izlaganja sunčevoj svjetlosti. Pošto su potrebne decenije da bi se vidjelo oštećenje od sunca, mnoge osobe primjećuju ove ''biljege'' tek kasnije u životu. Međutim, osobe koje su se značajno izlagale suncu mogu da ih dobiju i u svojim dvadesetim i tridestim godinama. Neki lijekovi mogu da vas učine osjetljivijim na oštećenje od sunca i na prateće staračke fleke. Oni uključuju diuretike, tetracikline, lijekove za dijabetes i visok krvni pritisak.
 
POSVIJETLITE IH
-         Krema za posvjetljenje mrlja tzv. Fade out sadrži 2% rastvor agensa za izbjeljivanje hidrokinona. Za tamnije mrlje možda će vam biti potreban jači rastvor za šta će vam biti potreban recept od dermatologa. Prije nego što upotrijebite ovu kremu pažljivo pročitajte uputsvo proizvođača.
-         Stavljajte sok od limuna na fleke najmanje dva puta dnevno. Limunov sok je blago kiseo i može da bude dovoljno jak da skine spoljašnji sloj kože i otkloni ili posvijetli staračke fleke.
-         Pomiješajte med i jogurt da biste napravili prirodni izbjeljivač koji može da posvijetli staračke fleke. Pomiješajte 1 kafenu kašiku običnog jogurta i 1 kafenu kašiku meda. Nanesite, pustite da se suši 30 min., a zatim isperite. Radite to jednom dnevno.
-         Prekrijte mrlje na svojoj koži gelom od aloe vere ako je moguće dobijenim direktno iz listova žive biljke. Isijecite list i iscijedite ga da biste dobili gel. Ova biljka sadrži jedinjenja koja skidaju mrtve i podstiču rast novih, zdravih ćelija. Stavljajte gel 1-2 puta dnevno.
-         Narodni lijek za uklanjanje staračkih fleka je da ih očistite umućenim buterom. On sadrži mliječnu kiselinu koja blago ljušti kožu oštećenu suncem i pigmentisane površine.
 
PRIKRIJTE IH
Prikrijte staračke fleke korektorom koji se prodaje u robnim kućama i apotekama. Neki korektori su obogaćeni uljima da bi vlažili kožu – obično neznatno svjetliju od vaše boje kože i pokaže vam kako da ga nanosite.
 
MOĆ PREVENCIJE
-         Što je više moguće izbjegavajte sunce u vrijeme njegovog maksimalnog dejstva (od 10 do 16 časova ljeti ili u područjima sa toplom klimom i od 10 do 14 časova poslije podne tokom ostalog dijela godine).
-         Svakog dana 30 min. prije nego što izađete napolje nanesite na lice i gornju stranu šaka kremu za zaštitu od sunca. Uvjerite se da je zaštitni faktor (SPF) kreme koju nanosite najmanje 15. Najefikasnije kreme za zaštitu od sunca koje vas štite od staračkih fleka sadrže cink-oksid ili titanijum-dioksid. Ako ćete boraviti napolju neogranično vrijeme, nanosite kremu svaka 2 sata ponovo.
-         Nosite šešir sa obodom koji je širok najmanje 10 cm. On će udaljiti zrake sunca od vašeg lica i vrata i pomoći vam da spriječite nastanak staračkih fleka u tim oblastima. Izaberite šešir sa pamučnom postavom, jer šeširi napravljeni od slame ne pružaju mnogo zaštite.
-         Pošto ste bili napolju na suncu stavite malo ulja vitamina E. Vitamin E je antioksidans i može da pomogne da se spriječi nastanak staračkih fleka neutralisanjem molekula slobodnih radikala koji oštećuju kožu. Ali namažite ga samo poslije izlaganja suncu, pošto sam vitamin E proizvodi slobodne radikale kada se izloži sunčevoj svjetlosti.
 
DA LI POSJETITI LJEKARA?
Staračke fleke koje izgledaju kao tamne, glatke pjege obično su bezopasne. Međutim, ako mrlja počne da pecka, svrbi, mijenja veličinu ili boju, krvari, trebalo bi da posjetite svog ljekara. Neke vrste raka kože kao melanom mogu da izgledaju kao staračke fleke. Ako kućni lijekovi ne djeluju na vaše fleke, vaš ljekar će vam možda preporučiti dermatologa koji može da vas oslobodi od njih primjenom tretmana laserom ili tečnim azotom.