Koliko često ste nervozni i mislite da vam treba neki od lijekova za smirenje ?
Nikad
Rijetko
Često
Uvijek

STIMULACIJA POROĐAJA

Kada je neohodno stimulisati porođaj?
Ukoliko su kontrakcije materice primarno ili sekundarno slabe, neefikasne, ljekar će ih pojačati davanjem vitamina B, hipertonične glukoze, kontinuiranim intravenskim davanjem fiziološkog rastvoraglukoze sa malim dozama sintocinona. Preparati zadnjeg režnja hipofize nakritično i olako dati u prvo doba porođaja, mogu da poremete regularne kontrakcije i samimtim regularan tok porođaja, a kao najteža komplikacija može da nastane ruptura – prsnuće materice. Dakle, važno je NE DAVATI ih bez opravdanih indikacija, odnosno ne ubrzavati porođaj koji se normalno odvija!
U drugo doba porođaja porodilja voljno pojačava napore i pomaže istiskivanje ploda. U slučaju pogoršanja stanja ploda, porođaj se mora dovršiti operativnim putem. Ako u to vrijeme porođaj ne napreduje iako nema nesrazmjere između ploda i karlice majke, radi ubrzavanja istiskivanja ploda može se dati sintocinon u venu i to u velikom razblaženju.
 
Kada se radi epiziotomija (zasijecanje međice)?
Epiziotomiju treba uraditi:
-         kod svih porođaja dovršenih nekom od akušerskih operacija
-         kod porođaja gdje dijete izlazi na 'zadak'
-         kod prijevremenih porođaja
-         kada se rađa nedonošče
-         kod veoma krupnih plodova
-         kod porođaja većine prvorotki
 
U svakom slučaju epiziotomija se radi radi zaštite mećice od pucanja, jer u tom slučaju ona nepravilno zarasta. Kada se epiziotomija uradi na vrijeme ona sprečava zadržavanje ploda na izlazu porođajnog kanala i time pomaže i porodilji i novorođenčetu.