Koliko često ste nervozni i mislite da vam treba neki od lijekova za smirenje ?
Nikad
Rijetko
Često
Uvijek

STRES I SEKSUALNOST

Danas je dokazano da postoji veza između stresa i gubitka želje za seksom. Ovaj fenomen ima jednostavno fiziološko objašnjenje. U razvoju stresa, mnoge organske funkcije se smanjuju. Između njih je i seksualna funkcija. Ona postaje nepotrebna u hitnim životnim i poslovnim trenucima, uslijed stresa ona prestaje. Šta se zapravo dešava?
 
Stres izaziva suženje krvnih sudova. Seksualnost, međutim, zahtijava širenje krvnih sudova koji omogućuju protok krvi prema seksualnim organima. Kada je doživljen snažan stres, nastupa opadanje seksualne moći. Kako kod muškaraca, tako i kod žena, neophodna je opuštenost koja će omogućiti zadovoljavajući seksualni odnos.savladavanje tehnike opuštanja jedna je od najvažnijih aktivnosti koje seksolozi preporučuju. Veliki broj seksualnih problema u vezi je sa stresom prije i za vrijeme seksualnog odnosa. Kod čovjeka koji je pod stresom, osnovna manifestacija u ovoj oblasti je nedostatak seksualne inicijative i otežano postizanje erekcije. Kada stres nije snažan, čovjek može postići erekciju i orgazam, ali zadovoljstvo i osjećanje intimnog jednistva sa partnerom nije u potpunosti zadovoljeno.
 
Kada je žena pod stresom, njen interes za seksom opada i vrlo teško postiže orgazam. Stres kod žene može dovesti i do nepravilnosti u djelovanju reproduktivnih funkcija. Konkretnije, stresna iskustva dovode do nepravilnosti u ovulaciji, a može je i trajno prekinuti tako da žena nije u mogućnosti da zatrudni. U nekim slučajevima konstantan stres može dovesti do trajnog steriliteta kod žene.