Koliko često ste nervozni i mislite da vam treba neki od lijekova za smirenje ?
Nikad
Rijetko
Često
Uvijek

SUVA USTA

ŠTA NIJE U REDU?
Sluzokoža u ustima moe postati neuobičajeno suva zbog manjka pljuvačke. Suva usta mogu biti izazvana lijekovima ili zračenjem, hemoterapijom, operacijom primijenjenom za liječenje raka usne šupljine. Ponekad su ona rezultat autoimunog poremećaja tzv. Sjogrenov sindrom, kod kojeg imuni sistem napada žlijezde organizma koje svojom funkcijom daju vlažnost. Suva usta su takođe povezana i sa starenjem – oko 40% osoba preko 65 godina starosti ih ima. Pošto nas pljuvačka štiti od oralnih infekcija i kvarenja zuba, problem suvih usta može dovesti do neprijatnog zadaha, afti, karijesa i bakterijskih ili gljivičnih infekcija u njima.
 
PROVJERITE SVOJ ORMARIĆ ZA LIJEKOVE
Desetine lijekova mogu biti uzrok suvoće usta. Provjerite etiketu svakog lijeka koji uzimate i ako su suva usta navedena ko prateći efekat pitajte svog ljekara da li možete da ga zamijenite nekim drugim lijekom. Česti krivci, uključujući mnoge antihistamnike i dekongestive isto kao i enalapril, fluiksetin (Prozac), amlodipin i paroksetin (Seroxat).
 
SAMO DODAJTE VODE
Nosite flašu vode sa sobom i polako i često ju pijte. Svaki gutljaj vode promućkajte u ustima prije nego što ga progutate. Da biste stimulisali protok pljuvačke, iscijedite u vodu malo soka od limuna ili dodajte pola kafene kašike jabukovog sirćeta.
 
UČINITE DA VAM POĐE ''VODA NA USTA''
Žvaćite gumu za žvakanje bez šećera ili sisajte bombone bez šećera kako biste stimulisali protok pljuvačke. Žvake bez šećera koje sadrže ksilitol takođe pomažu da se smanji broj bakterija koje izazivaju karijes. Držite čili papriku na trpezarijskom stolu. Ista ''ljuta stvar'' koja čini da vam oči suze i curi nos, može učiniti da vam poteče pljuvačka. Dodajte ga samo malo svom obroku da biste ga začinili.
 
IZBJEGAVAJTE
-         Ograničite unos kafe i drugih napitaka sa kofeinom, kao i alkohol. Prekomjerno konzumiranje ovih napitaka može izazvati češće mokrenje (jer su diuretici) čineći da vaš organizam gubi više tečnosti.
-         Odreknite se gaziranih pića, čak i onih bez kofeina. Ako su vam usta suva, nemate dovoljno pljuvačke da razloži kiselinu koju ta pića sadrže.
-         Recite NE slanoj hrani i veoma kiselim pićima kao što su sok od narandže ili limunada. Oni mogu uzrokovati bol ako su vam usta suviše suva. Umjesto toga izaberite sok od jabuke ili breskve ili mliječne napitke.
-         Svedite konzumaciju zaslađenih grickalica na minimum.
-         Prestanite sa pušenjem. Duvanski dim isušuje pljuvačku.
 
Da biste izbjegli da se vaša usta isuše tokom noći upotrebljavajte u spavaćoj sobi ovlaživač vazduha. Ako koristite sredstva za ispiranje usta izaberite ona koja ne sadrže alkohol koji isušuje usta i koji može iziritirati već osjetljivo tkivo desni. Za pripremu domaćeg sredstva za ispiranje usta, pomiješajte kafenu kašiku soli i kašiku sode bikarbone u šolji tople vode. Isperite usta ovim rastvorom i ispljunite ga. Ovaj rastvor će neutralizovati kiseline u vašim ustima i isprati infektivne agense.
 
NJEGA ZUBA
Izaberite pastu za zube koja ne sadrži natrijum-lauril-sulfat koji može iritirati tkiva u vašim ustima. Uvjerite se da temeljno perete zube i čistite ih koncem. Pljuvačka je važna za uklanjanje ostataka hrane iz usta, pa kada su usta suva, hrana se može tu zadržavati.
 
DRŽITE USTA ZATVORENA
Kada dišete kroz nos, vlažite vazduh koji ulazi u vaš organizam. Ali kada su vam začepljeni sinusi, prirodno više dišete na usta, a to znači da unosite mnogo suvog vazduha. Preuzmite korake za liječenje oboljenja sinusa i alergija i tako ćete pomoći u spriječavanju suvoće usta.
 
DA LI POZVATI LJEKARA?
Ako primjetite da su vam usta neuobičajeno suva, tokom više od nekoliko dana porazgovarajte sa Vašim ljekarom ili stomatologom. Konsultovanje je posebno važno ako vas to stanje spriječava da jedete ili normalno govorite ili ako su vaša usta crvena i iritirana. Kada razgovarate o tom problemu sa ljekarom, vodite računa o tome da spomenete svaki lijek koji uzimate, jer pojedini lijekovi mogu doprinijeti problemu suvoće usta.