Koliko često ste nervozni i mislite da vam treba neki od lijekova za smirenje ?
Nikad
Rijetko
Često
Uvijek

TOP 5 BILJAKA PROTIV NAPETOSTI I NERVOZE

 

Svaki čovjek povremeno osjeti anksioznost (neodređeni strah, nepetost), međutim o anksioznom poremećeju govorimo kada strahovi i tjeskobe počnu da dominiraju životom čovjeka i ometaju njegovo funkcionisanje u porodici, na poslu, u društvu.
 
Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije, sa povećanom potrošnjom barbiturata i drugih lijekova protiv anksioznosti, raste i broj trovanja medikamentima. Zato upotreba biljnih pripravaka postaje sve populanija (posebno kada je riječ o blažim oblicima anksioznosti).
Matičnjak, valerijana, kantarion, lavanda i majčina dušica su biljke koje otklanjaju tjeskobu i strah, ublažavaju stres, nepravilan rad srca, glavobolju i nesanicu.
 
MATIČNJAK – Glavni ljekoviti sastojak ove biljke je etarsko ulje koje osvježava i umiruje napete nerve. Matičnjak može da se koristi sam ili u kombinaciji sa drugim biljkama.
Priprema čaja od matičnjaka: Sitno isjeckati i izmiješati jednu supenu kašiku listova matičnjaka i staviti u 2 dl ključale vode. Ostaviti da odstoji poklopljeno 20-tak min., a zatim procijediti i zasladiti medom. Piti prije i poslije večere.
Ljekovita mješavina: Sitno isjeckati i izmiješati jednake dijelove lista matičnjaka, kamilice, nane i valerijane. Tri kašike mješavine preliti sa pola litra ključale vode i ostaviti da odstoji 2 sata. Procijediti i piti zaslađeno medom.
 
MAJČINA DUŠICA – Ova biljka ulazi u sastav mnogih lijekova jer veoma povoljno djeluje na nervni sistem, opušta, relaksira, smanjuje tjeskobu, psihičku napetost i nervozu, te omogućva dobar san. Sadrži tanine, gorke materije, etarsko ulje i fenolna jedinjenja (timol i kvarkol).
Priprema čaja od majčine dušice: Čajnu kašiku majčine dušice preliti sa 2 dl vrele vode, ostaviti da odstoji poklopljeno 5-10 min., zatim procijediti, zasladiti medom, dodati malo soka od limuna. Uvijek piti svježe pripremljen čaj.
Blagotvorna kupka: Pod mlaz vruće vode staviti odprilike 2 šake sušenih cvjetova i listova od majčine dušice (mogu se staviti i u jastučić od gaze). Ležanje i opuštanje u kupci preporučuje se prije spavanja.
 
KANTARION – Od kantariona se prave tinkture, ulja, ekstrakti i čajevi koji povoljno djeluju na opšte psihičko stanje – ublažavaju depresiju, anksioznost i nesanicu. Ova biljka sadrži tanine, hipericin, smolu, antocijan, etarska ulja i azulen, a preporučljivija je od sintetičkih lijekova jer ne stvara ovisnost, niti ima štetne nus pojave.
Priprema čaja od suvih cvjetova: Čajnu kašiku suvih cvjetova kantariona preliti šoljom ključale vode i nakon 5 min. Procijediti. Piti gutljaj po gutljaj, u razmacima. Ovaj napitak najbolje je uzimati prije doručka i neposredno prije spavanja.
 
LAVANDA – Pošto imaju izuzetno snažno umirujuće dejstvo, napici od lavande preporučuju se za liječenje bolesti nervnog sistema. Ova biljka ublažava tjeskobu, napetost, lupanje srca, histeriju, stres, depresiju, nesanicu, glavobolju...
Priprema čaja od lavande: Pet kašičica suvih cvjetova lavande preliti sa litrom vrele vode i ostaviti da odstoji 2-3 min., a zatim procijediti i zasladiti medom.
 
VALERIJANA – Ova biljka se vijekovima upotrebljavala za ublažavanje nervnih tegoba. Kao sredstvo za umirenje koristi se sama ili u kombinaciji sa drugim biljkama, u obliku čaja ili tinkture.
Čajna mješavina: Izmiješati 30 gr usitnjenog korijena valerijane, 30 gr listova nane i 30 gr listova gorke djeteline. Supenu kašiku mješavine preliti sa 2,5 dl ključale vode, ostaviti poklopljeno 30 min., a potom procijediti. Piti topao napitak 3 puta dnevno po 1 šoljicu, poslije jela.
Tinktura: Usitniti 20 gr korijena valerijane i preliti sa 100 gr 70% alkohola, izliti u flašu i zatvoriti. Ostaviti da stoji 2 nedjelje, povremeno promućkati, a nakon toga procijediti. Na kocku šećera sipati 20-40 kapi tinkture i uzeti prije spavanja. Tinktura se treba držati na hladnom i tamnom mjestu i ne smije se upotrebljavati duže od 3 nedjelje.