Koliko često ste nervozni i mislite da vam treba neki od lijekova za smirenje ?
Nikad
Rijetko
Često
Uvijek

TRNJE

Vjerovatno se sjećate kada vam je u djetinjstvu jedan od roditelja, služeći se iglom vadio trn iz kože dok ste se vi vrpoljili i uvijali. Oštar vrh igle je vjerovatno bio gori od samog trna. Sterilisana pinceta i igla su i danas uobičajena sredstva za odstranjivanje zabodenog trnja. Probajte, ipak, sljedeće trikove koji pomažu da se trnje izmami iz kože uz manje bola i patnje.
 
ŠTA NIJE U REDU?
Mnogo toga može da vam se zabode u kožu, kao igla oštar opiljak drveta, komadić stakla, metalni opiljak... Sitni opiljci mogu da izazovu veliku bol, posebno ako se zariju u neko osjetljivo mjesto kao npr. ispod nokta. A ukoliko se oni u potpunosti i pažljivo ne uklone, postoji mogućnost pojave infekcije.
 
ISPROBAJTE TRIK SA SAMOLJEPLJIVOM TRAKOM
Ukoliko dio trna, iako mali, viri iz kože pokušajte da upotrijebite malo selotejpa prije nego što zaronite u kožu sa pincetom i iglom u ruci. Stavite samoljepljivu traku preko trna i blago je pritisnite na dole tako da ga ljepak uhvati. Povucite traku i trn bi mogao da izađe sa njom. Ovo je posebno efikasno kada imate veći broj opiljaka koji se nisu previše duboko zarili u kožu.
IZBACITE TRNJE NA POVRŠINU
-         Za trn zabijen u vrh vašeg prsta, napunite flašu sa uskim grlom veoma vrućom vodom do manje od 1 cm od njenog vrha. Postavite dio prsta u kome se nalazi trn na vrh flaše i blago pritisnite na dole. Dok tako pritišćete, toplota koj se podiže iz vode će ''izvući'' trn. Vodite računa da flašu postavite na stabilnu površinu da biste izbjegli rizik od zadobijanja opekotina.
-         Pokušajte da odsiječete dio flastera za bradavice koji sadrži salicilnu kiselinu (prodaje se u apotekama) i da ga zalijepite na dio kože gdje se nalazi trn. Mijenjajte flaster na približno 12 sati. Zaštitite okolnu kožu vazelinom, a ukoliko osjećate bol na osjetljivim dijelovima kože kao što su vrhovi prstiju, obustavite tretman. Trn može izaći iz kože ili biti dovoljno blizu njenoj površini da bi se izvukao pincetom.
 
TRIK DRVOSJEČA
U dobra stara vremena kada su ljudi sjekli balvane da bi održavali vatru u ognjištu, svima se dešavalo da im se zabije po neki trn. Ali drvosječe su imale specijalan način da ih odstrane iz kože. Oni su zagrijanu borovu smolu razmazivali po koži i kada se ona osuši, naglo je povlačili sa nje izvlačeći tako i trn. Nema razloga da to ne funkcioniše i danas, jedino što vam je potrebno je izvor smole ili neka zamjena za nju kao što su ljepak na bazi polivinil-acetata ili možda maska za njegu lica koja se poslije upotrebe oljušti od njega.
 
PODSTAKNITE GA DA OTEKNE
Ako je zaboden opiljak drveta, on može sam da izađe ako uspijete da izazovete oticanje dijela kože gdje se nalazi. Mjesto na koži gdje je trn zariven, držite potopljeno 10-15 minuta u šolji tople vode kojoj ste dodali supenu kašiku sode bikarbone. Radite to dva puta dnevno. Ako je trn sićušan, koža će možda oteći toliko da on izađe napolje. Ako je veći trn, ovaj trik može pomoći da on izađe, tako da možete upotrijebiti pincetu da ga izvučete.
 
SAVJETI O PINCETI
-         Ako vam izgleda da trn neće sam izaći, upotrijebite pincetu. Prvo je sterilišite tako što ćete njene krajeve obrisati denaturisanim alkoholom ili ih držite iznad šibice ili upaljača (ali sačekajte da se ohladi prije nego što upotrijebite). Dezinfikujte kožu denaturisanim alkoholom ili jodom. Ulazeći kroz kožu, nježno povucite mali dio trna, koristeći pri tome lupu ako je potrebno.
-         Ako je trn zariven pod kožu, koristite i iglu. Prvo 10 sekundi držite kocku leda na dijelu kože gdje se nalazi trn da bi ona utrnula, tako da vam uklanjanje trna ne bude suviše bolno. Sterilišite iglu koristeći alkohol ili držeći je iznad plamena (ponovo sačekajte da se ohladi), zatim njenim vrhom nježno podignite i držite dio kože koji prekriva kraj trna. Zatim ga pincetom izvadite. Sve ovo je mnogo lakše ako imate nekoga da vam pomogne.
-         Provjerite da li ste uklonili cijeli trn. Ako jeste, operite mjesto gdje je bio zariven sapunom i vodom, osušite ga tapkanjem i prekrijte flasterom. Ako neki dio trna ostane usađen u kožu, ponovite proceduru.
 
RECEPTI KOJI NUDE OLAKŠANJE
-         U stara vremena, kuvar kome se zabio trn u kožu, koristio bi ''slaninu'' da bi ga izvadio. Ovaj lijek još uvijek djeluje. Omekšavanje kože oko trna slaninom ili bilo kojom drugom mašću ili uljem, pomaže da trn isklizne napolje.
-         Stavite lopticu zgnječene banane ili omekšalog čvrstoga sapuna na trn, prekrijte ga flasterom i ostavite tako preko noći. To može bezbolno izvući trn napolje. Možete isprobati isti trik sa kafenom kašikom sode bikarbone kojoj je dodata dovoljna količina vode da se napravi pasta.
 
DA LI POSJETITI LJEKARA?
Problem trna obično možete riješiti kod kuće. Ali ako je on veoma duboko usađen ili ako je ispod nokta ili negdje na licu, trebalo bi da prepustite ljekaru da se pobrine za njega. Akođe se obratite svom ljekaru, ako primjetite da se sprema infekcija, što je obično znak da dio trna leži još uvijek pod kožom. Tipični znaci infekcije uključuju bol, otok, crvenilo, otok ili crvene brazde. Na kraju, možda vam je potrebna vakcinacija protiv tetanusa, iako ljekari sada to smatraju nepotrebnim ako ste tokom života imali najmanje 5 vakcinacija protiv tetanusa. Većina djece je obično vakcinisana 4 puta do polaska u školu, a 5-tu vakcinu dobija u periodu od 13-19 godine. Ako ste rođeni prije 1961. godine (kada je počela rutinska imunizacija) ili ako niste sigurni da ste vakcinisani, vakcinišite se.