Koliko često ste nervozni i mislite da vam treba neki od lijekova za smirenje ?
Nikad
Rijetko
Često
Uvijek

UBLAŽITE SIMPTOME PMS-a

PMS (predmenstrualni sindrom) sa svim manifestacijama koje ga prate je za većinu žena veoma neprijatan. Pojavljuju se simptomi kao što su: naduvenost, grčevi, umor, promjene raspoloženja, nervoza, osjetljivost dojki, bolovi u donjem dijelu leđa i stomaka, depresija.
Za ublažavanje ovih neprijatnih tegoba veoma važnu ulogu ima ishrana. Istraživanja su pokazala žene, kod kojih nivo šećera u krvi nije pod kontrolom, imaju znatno više neprijatnih tegoba prije i za vrijeme menstruacije.
 
Nakon ovulacije koja nastaje 14 dana prije početka menstruacije, javlja se pojačana želja za slatkim, ali i umor. U tom periodu je važno izbjegavati slatkiše kako bi se uravnotežio nivo inzulina u krvi. Bitno je ograničiti i nivo masnoća u tom periodu, ali to se ne odnosi na korisne masnoće poput maslinovog i lanenog ulja koji ublažavaju PMS. Takođe je značajno u tim ''kritičnim'' danima smanjiti unos soli (pretjerano slane hrane), jer so zadržava tečnost u organizmu, a samim tim povećava osjećaj nadutosti.
Povećan unos prehrambenih vlakana, posebno dvije nedjelje pred početak menstruacije, može da pomogne u ublažavanju neprijatnih tegoba.