Koliko često ste nervozni i mislite da vam treba neki od lijekova za smirenje ?
Nikad
Rijetko
Često
Uvijek

UČITE IZ PROŠLOSTI!

 

Događaji iz prošlosti su sastavni dio životnog iskustva, oni nas podsjećaju, podučavaju, upozoravaju na greške i propuste. Dok nam prošlost daje iskustva i sjećanja, sadašnjost nam daje priliku da je dobro iskoristimo. Budućnost se izgrađuje na iskustvima iz prošlosti i snovima sadašnjosti. Ona nije izbor između alternativa, već mjesto koje se stvara – prvo u mislima, a zatim u volji i djelima. Uspješne ljude karakteriše upravo to da imaju jasne i dugoročne ciljeve i perspektive. Budućnost pripada upravo onima koji je vide, koji traže načina da do nje dođu i koji su nepokolebljivi u zamisli da dođu do svojih ciljeva.
Na prošlost ne možemo uticati jer je vrijeme resurs koji se ne obnavlja. Vrijeme koje je prošlo, prošlo je i nikada se ne može vratiti niti nadoknaditi. Ali na koji način možemo najefikasnije iskoristiti svoju sadašnjost? Evo jednog gledišta o postojanju tri načina kako biste iskoristili svoju sadašnjost:
 
-      UČITE IZ PROŠLOSTI – jer ako želite da učinite sadašnjost boljom od prošlosti, posmatrajte šta se dogodilo u vašoj prošlosti, izvucite iz toga pouku i uradite stvari drugačije u sadašnjosti.
-      BUDITE U SADAŠNJOSTI – a da biste bili srećni i uspješni u njoj, skoncentrišite se na ono što se u njoj dešava, ono što Vi radite ''baš sada'' i svsishodno se ponašajte u skladu sa onim što je važno u sadašnjosti ''baš sada''.
-      PLANIRAJTE BUDUĆNOST – kako bi vam ona bila bolja od prošlosti i od sadašnjosti, zamislite je onakvom kakvu biste željeli da je imate, napravite planove njenog ostvarenja i počnite ih ispunjavati ''baš sada''.
 
Gdje želite Vi biti u budućnosti, stvar je Vašeg izbora. Važno je učiti iz prošlosti, biti u sadašnjosti a gledati u budućnost i postaviti sebi nekoliko pitanja:
 
-      Da li želite bolju budućnost?
-      Šta možete sada učiniti da Vam bude bolje?