Koliko često ste nervozni i mislite da vam treba neki od lijekova za smirenje ?
Nikad
Rijetko
Često
Uvijek

UPALA GLASNIH ŽICA

Ako imate upalu glasnih žica, najbolji način da povratite vaš glas jeste ćutanje – nemojte govoriti, niti šaputati. Može djelovati čudno, ali šapat napreže glasne žice isto kao i vikanje. Odmaranje vaših glasnih žica pomoći će da se spriječi pojava ozbiljnih problema na njima kao što su krvarenje ili nastajanje čvorova, polipa ili cisti. A dok odmarate svoj glas, probajte jedan ili više ovdje navedenih umirujućih lijekova.
 
ŠTA NIJE U REDU?
 
Boli vas grlo i ne možete da proizvedete nikakav zvuk. Imate upalu glasnih žica ili laringitis, zapaljenje larinksa (grkljana), dijela dušnika u kome su smještene vaše glasne žice. Normalno, glasne žice se otvaraju i zatvaraju dok govorite. Kada glasne žice oteknu, one drugačije vibriraju što uzrokuje promuklost. Osim prekomjernom upotrebom glasa, laringitis može biti izazvan i prehladama i ostalim virusnim infekcijama, pušenjem, alergijama ili infekcijom sinusa i izlaganjem iritansima kao što su prašina ili isparenja, kao i nekim medicinskim stanjima kao što su bronhitis ili gorušica.
 
NEMOJTE PROČIŠĆAVATI GRLO
 
Bez obzira šta radite, oduprite se nagonu za kašljanje ili pročišćavanjem grla. I jedno i drugo može oštetiti vaše glasne žice. Probajte da suzbijete taj osjećaj polaganim pijenjem vode ili jednostavno gutanjem.
 
OBLOŽITE SVOJE GRLO
 
-         Pijte najmanje 6-8 čaša tople (ne vruće) vode na dan. Tečnost održava vaš larinks vlažnim, što je preduslov za liječenje laringitisa.
-         Ostale tople tečnosti kao što je pileća supa od kuvanih kostiju bez tjestenine, takođe može pomoći da se ublaži ova neugodnost.
-         Herbalisti preporučuju umirenje laringitisa pijenjem čajeva od očajnice i zlatnice (Solidago virgaurea). Očajnica, član porodice mente sa dlakavim listovima, već dugo se dodaje bombonima za kašalj određenih proizvođača. Zlatnica (divizma) sadrži želatinoznu biljnu sluz koja umiruje iritirana tkiva. Da biste napravili jedan od ova dva čaja stavite 1-2 kafene kašike osušene ljekovite biljke u 1 šolju ključale vode, ostavite da se natapa 10 minuta, procijedite i popijte. Pijte 1-3 šolje na dan. Obe ove ljekovite biljke se mogu naći u prodavnicama zdrave hrane.
-         Stari narodni lijek za laringitis jeste da se popiju 2 kafene kašike soka od crnog luka, nakon čega treba uzeti 1 kafenu kašiku meda. Uzimajte to svaka 3 sata. Ako nemate sokovnik, sok od crnog luka možete napraviti stiskanjem polovine crnog luka između 2 tacne.
-         Napravite mješavinu supene kašike meda, malo soka od limuna i 1 kašike paprike kajene i polako je pijte. Ponavljajte to onoliko često koliko je potrebno.
 
 
NAPARITE SVOJ GRKLJAN
 
Udišite paru iz posude vruće vode tokom 5 minuta, 2-4 puta dnevno. Da biste pomogli da se para zadrži pokrijte glavu peškirom, formirajući tako šator oko posude. Duboko dišite. Para će pomoći da se nadoknadi izgubljena vlaga u vašem grlu i ubrzati izlječenje.
Za ljekovitu inhalaciju jačeg dejstva, dodajte vrućoj vodi 4-6 kapi antiseptičnih i antiinflamatornih esencijalnih ulja kao što je ulje lavande, sandalovog drveta ili kamilice.
Napravite vruću oblogu koristeći čaj od zlatnice, žalfije, majčine dušice ili miloduha. Stavite oblogu na grlo, preko toga obmotajte suv peškir da biste zadržali toplotu.
 
 
MOĆ PREVENCIJE
 
-         Dišite kroz nos. Vaši nosni prolazi su prirodni ovlaživači vazduha. Disanje na usta izlaže grkljan suvom, hladnom vazduhu.
-         Upotrijebite ovlaživač vazduha u spavaćoj sobi ili držite posudu sa vodom na radijatoru. Vaše glasne žice su obložene sluzokožom kojoj je potrebno da se održava vlažnom da bi se izbjegla njena iritacija.
-         Kada letite avionom, žvaćite gumu za žvakanje ili sišite pastile. Vazduh u avionu je pretjerano suv i vaše glasne žice zbog toga pretjerano pate. Ako držite usta zatvorena i povećate proizvodnju pljuvačke, pomažete da se spriječi dehidratacija.
-         Još jedan trik kada letite avionom je da povremeno držite mokru krpu ili peškirić preko usta i nosa i tako vlažite vazduh koji prolazi kroz vaše disajne puteve.
-         Konsultujte se sa vašim ljekarom da li bi neki od lijekova koji uzimate mogao da bude uzrok promuklosti. Određeni lijekovi, uključujući i lijekovi protiv visokog krvnog pritiska, za štitnu žlijezdu kao i neki antihistaminici mogu djelovati isušujuće za vaše grlo.
-         Ako ste pušač, ostavite pušenje. Ono je glavni uzrok suvoće grla. Takođe, izbjegavajte zadimljene barove, klubove i restorane.
 
 
DA LI POSJETITI LJEKARA?
 
Upala glasnih žica obično nije ozbiljan zdravstveni problem i vaš glas će vam se vratiti za nekoliko dana. Ali ako ste još uvijek promukli nakon 4-5 dana, posjetite vašeg ljekara. Uporna, neobjašnjiva promuklost je indikacija za dalje ispitivanje, posebno ako ste pušač. Ona može biti znak raka. Takođe, posjetite vašeg ljekara ako iskašljavate krv ili vam zviždi u grudima. Odmah posjetite ljekara ako je vaš laringitis popraćen tako jakim bolom da imate problema sa gutanjem pljuvačke. Gonji dio vašeg laringsa može biti toliko otekao da blokira vaše disajne puteve, što bi moglo da bude čak opasno po život.