Koliko često ste nervozni i mislite da vam treba neki od lijekova za smirenje ?
Nikad
Rijetko
Često
Uvijek

URASLI NOKTI NA NOGAMA

Od svih manje ozbiljnih bolesti, ova je među onima koje se mogu najlakše savladati i prevenirati. Daćemo vam neke savjete kada je u pitanju urastanje noktiju.
 
ZAŠTO NOKAT URASTA?
Urastanje nokta na nogama se uglavnom javlja na nožnom palcu. Debeo, oštar nokat počinje da urasta u osjetljivu kožu, uz ivicu nokta sjekući kožu dok raste. Zasječena oblast postaje crvena, bolna i podložna infekciji. Neke osobe jednostavno imaju nokte na nogama koji prirodno rastu na način koji stvara osnovu za nastajanje ovog problema. Ali postoje i drugi faktori koji mu doprinose – nošenje uskih cipela ili čarapa, nepravilno sječenje noktiju. Postoji veća vjerovatnoća da vam se javi urastanje noktiju ako imate nepravilnosti u građi stopala i noktiju kao što su čukljevi ili nokti koji su deformisani tako da imaju oblik kandže.
 
POTOPITE VAŠA STOPALA
Do pola napunite veliki lavor vrućom vodom. Dodajte nekoliko supenih kašika soli i miješajte dok se so ne rastvori. Svakog dana svoje problematično stopalo držite potopljeno 15-20 minuta. Vruća voda omekšava kožu oko uraslog nokta, dok so pomaže u borbi protiv infekcije i smanjuje oticanje.
 
PROBAJTE OVAJ PAMUČNI TRIK
Poslije potapanja stopala, sperite so toplom vodom sa sapunicom, isperite stopala i pustite da se osuše. Uvucite malo parče pamučne gaze između oštre ivice nokta i bolne kože u koju se on usijeca. Možda će vam biti potrebna neka alatka da to uradite. Potopite čistu čačkalicu u denaturisani alkohol kako biste je sterilisali. Zatim, tom čačkalicom pažljivo gurnite pamučnu gazu pod oštru ivicu nokta na nozi. Trebalo bi da nokat, čija je ivica obložena gazom, umjesto da siječe kožu, izaziva manje bola. Nokat bi, istovremeno, trebao moći da raste na način da prolazi pored mesa u koje je bio zariven. Utapkajte malo antiseptika da biste spriječili infekciju i svakog dana ponavljajte ovu proceduru sa čistim parčetom gaze.
 
ODRŽAVAJTE STOPALA ČISTIM
Svakog dana obuvajte čiste čarape. Iako ne možete održati stopala potpuno čistim od mikroba, smanjićete rizik od infekcije ako ih održavate što je moguće čistijim. Kada god se kupate ili tuširate, potrudite se da dobro istrljate stopala nasapunjanim peškirom. Poslije toga stavite malo antiseptičke masti na nokat.
 
POKAŽITE SVOJE NOŽNE PRSTE
Kod kuće ili kada je vrijeme toplo – van kuće, nosite sandale koje su otvorene na prstima. Uska obuća samo pogoršava ovaj problem, jer na taj način vrši pritisak na nokat i zariva ga u kožu koja vas već boli. Tokom zime nosite obuću koja je široka u dijelu gdje su prsti. Špicaste cipele veoma loše utiču na urasle nokte na nogama.
 
MOĆ PREVENCIJE
Prije nego što isječete nokte, potopite stopala u vruću vodu tokom nekoliko minuta da biste omekšali nokat. Kada siječete nokte na nogama, uvijek ih sijecite ravno, ostavljajući malo viška nokta na svakoj strani. Zatim malo više isturpijajte uglove – samo toliko da ne budu oštri. Iako ovako treba da siječete sve svoje nokte na nogama, posebno obratite pažnju na nokat na palcu jer je on najosjetljiviji.
Nemojte čupkati nokte na nogama. Veća je vjerovatnoća da ćete odcijepiti, dok preostala ivica nokta može urasti u vaš prst.
Da biste bili sigurni da kupujete cipele odgovarajuće veličine, svaki put kada kupujete novi par, neka vam se izmjere stopala. Naime, kako starite nokti vam se produžuju i proširuju, a cipele koje su vam nekada davno bile odgovarajuće veličine sada mogu da vam stežu nožne prste.
Kupujte cipele na kraju dana. Vaša stopala uglavnom otiču tokom dana dok hodate i najveća su u toku kasnog poslijepodneva. Obratite pažnju kako zašnjiravate cipele. Treba spriječiti da stopalo klizi u unutrašnjosti cipele, tako da prsti ne udaraju stalno u vrh cipele. Da biste ovo što bolje ostvarili uvjerite da su vam pertle najrastegnutije (ali ne tako da vam je neudobno) blizu vrha sredine stopala.
Uske čarape ili hulahopke mogu takođe uticati na nokte na nogama čak iako su cipele komotne i udobne. Izaberite čarape koje ne stišću vaše prste. Nemojte čvrsto umotavati zavoj ili gazu oko povrijeđenog prsta. To će samo jače stisnuti oštar nokat u kožu.
 
DA LI POSJETITI LJEKARA?
Posjetite Vašeg ljekara ako vam iz prsta curi gnoj, što je znak infekcije. Medicinsko zbrinjavanje je potrebno i ukoliko povreda baze nokta utiče na to da on raste iskrivljeno. Crvenilo, posebno brazde koje se penju uz stopalo može biti znak ozbiljne infekcije, bez obzira da li je to praćeno povišenom temperaturom. Ako imate dijabetes, posjetite ljekara ili specijalistu za bolesti ekstremiteta uvijek kada imate urasli nokat na nozi, kao i bilo koji problem na stopalu – to inače može dovesti do ozbiljnih komplikacija.