Koliko često ste nervozni i mislite da vam treba neki od lijekova za smirenje ?
Nikad
Rijetko
Često
Uvijek

UTICAJ FIZIČKE AKTIVNOSTI NA OBOLIJEVANJE I SMRTNOST OD KARDIOVASKULARNIH OBOLJENJA

Smrtnost od kardiovaskularnih oboljenja je manja za 20% kod osoba koje redovno vježbanjem u toku 7 dana, potroše više od 2000 kalorija, što odgovara brzom hodanju u trajanju od 5 sati (7 km/sat), trčanju od 3.5 sata (9 km/sat).
 
Može se postaviti pitanje, koliko treba vježbati da bi se ostvarila korist po zdravlje?
Treba biti fizički aktivan najmanje 5-6 dana u nedjelji, dnevno vježbajući 30-40 minuta i da ta aktivnost ne mora biti samo jedne vrste i kontinuirana. Najbolje bi bilo da se ta aktivnost podijeli; 30 minuta aerobnog vježbanja, najbolje žustrim korakom. Na taj način se smanjuje nivo inzulina i 10 minuta vježbi za povećanje snage (kao što su sklekovi, čučnjevi ili dizanje tereta), da bi se povećalo lučenje hormona rasta.
 
Značajno je napomenuti da se korist po zdravlje od fizičke aktivnosti sabira i može da ima razne oblike, te da ne mora da bude čisto sportska, već se taj efekat ostvaruje i radom u bašti, pranjem automobila i sl.
 
Mnoga istraživanja su pokazala da vozači autobusa, poštanski službenici koji sjede, mnogo češće obolijevaju i umiru od kardiovaskularnih bolesti (bolesti srca i krvnih sudova) od konduktera autobusa i poštara koji raznose poštu.