Koliko često ste nervozni i mislite da vam treba neki od lijekova za smirenje ?
Nikad
Rijetko
Često
Uvijek

VISOK RIZIK ZA DIJABETES

Kod svih osoba kod kojih postoji genetska podloga za dijabetes, visok rizik za razvijanje ove bolesti postoji počevši od momenta oplodnje i traje sve do prve pojave poremećaja u metabolizmu glukoze koji se mogu utvrditi funkcionalnim ispitivanjima. Te osobe nemaju kliničke znakove dijabetesa.
 
Visok rizik za nastanak dijabetesa postoji kod svih osoba kod kojih su oba roditelja dijabetičari, kao i kod identičnog blizanca čiji blizanac ima dijabetes. Na visok rizik za dijabetes može se posumnjati kod svih osoba sa naslijeđem dijabetesa u bližoj porodici, osoba koje su rođene sa težinom većom od 4 kg, kao i kod gojaznih osoba, a naročito onih kod kojih gojaznost postoji još od ranog djetinjstva. Ovdje spadaju i bolesnici sa promjenama na krvnim sudovima (kao što je ateroskleroza), kod kojih je za vrijeme ispitivanja metabolizam glukoze normalan.
 
Visok rizik za dijabetes se ne može klasifikovati kao bolest, već prije kao prijeteće stanje koje se mora pratiti jer se kasnije može razviti dijabetes.