Koliko često ste nervozni i mislite da vam treba neki od lijekova za smirenje ?
Nikad
Rijetko
Često
Uvijek

VITAMIN A

 

Vitamin A se nalazi u životinjskim tkivima kao retinol. Ovaj vitamin se ne nalazi u hrani biljnog porijekla, ali se provitamini za formiranje vitamina A nalaze u obilju u raznoj biljnoj hrani. Osnovna funkcija vitamina A u metabolizmu organizma vezana je za formiranje pigmenata retine oka. Osim potrebe za vitaminom A pri formiranju očnih pigmenata, ovaj vitamin je neophodan za normalan rast većine ćelija u tijelu, a posebno za normalan rast i razvoj različitih tipova epitelnih ćelija. Potreban je i za pravilan rast i razvoj kostiju i zuba, kao i za pospješivanje zarastanja rana. Također, preporučuje se uzimanje vitamina A nekoliko mjeseci prije i za vrijeme sunčanja.
     
Kada vitamin A nedostaje u organizmu dolazi do perutanja kože (ponekad i do stvarnja akni), usporenog rasta, zaustavljanja rasta skeleta, nemogućnosti reprodukcije, prekida menstruacije, keratinizacije rožnjače što se manifestuje zamućenjem vida i sljepilom.
 
Takođe, oštećene epitelne strukture podložne su čestim infekcijama. Npr. u oku, bubrezima, respiratornim putevima. Zbog toga se vitamin A naziva ''antiinfektivnim vitaminom''.
 
Beta karoten (prethodnik vitamina A) se nalazi se u narandž, te žutom i narandžastom voću i povrću (npr. mrkvi), također u tamnozelenom lisnatom povrću (npr.kelj), vrhnju, maslacu i punomasnom mlijeku. Prevelike količine vitamina A mogu izazvati glavobolje, mučnine i povraćanje.