Koliko često ste nervozni i mislite da vam treba neki od lijekova za smirenje ?
Nikad
Rijetko
Često
Uvijek

VITAMIN B5 (PANTOTENSKA KISELINA)

Pantotenska kiselina ima značajnu ulogu u mnogim metaboličkim procesima i zato njen nedostatak može uzrokovati poremećaje i smanjenje metabolizma masti i ugljenih hidrata. Pantotenska kiselina je neophodna za pretvaranje hrane u energiju, sintezu eritrocita (crvenih krvnih zrnaca), žuči, proizvodnju masti, steroida adrenalne žlijezde, antitijela, prijenosnika nervnih impulsa.
 
Pantotenska kiselina je čest sastojak losiona i krema. Koristi se za ublažavanje bolova kod opekotina, posjekotina i ogrebotina, smanjuje zapaljenje kože, te ubrzava proces zarastanja rana.
 
Pokazalo se da nedostatak pantotenske kiseline kod životinja može uzrokovati zastoj u rastu, poremećaj reprodukcije, sjedenje kose, zapaljenje kože, masnu jetru i adrenalnu kortikalnu nekrozu. Kod ljudi nije dokazan nijedan definitivan sindrom nedostatka ovog vitamina, vjerovatno zbog opšte pojave vitamina B5 u gotovo svim vrstama hrane, a i zbog toga što se male količine ovog vitamina mogu sintetisati u organizmu. Naravno, to ne znači da pantotenska kiselina nema vrijednost u metaboličkim sistemima organizma. Zaista, ona je potrebna kao i bilo koji drugi vitamin.
 
U većim količinama, pantotenska kiselina se može naći u iznutricama, tamnoj puretini, lososu, pivskom kvascu, žitaricama, smeđoj riži, orasima, kukuruzu, pasulju, grašku, krompiru, jajima.