Koliko često ste nervozni i mislite da vam treba neki od lijekova za smirenje ?
Nikad
Rijetko
Često
Uvijek

ZA MIRAN SAN

 

Čaj od valerijane (odoljena) ima blago, umirujuće djelovanje, a dobro utiče na san. Brojna istraživanja pokazala su da ova biljka pomaže u liječenju nesanice bez ikakvih negativnih posljedica, a da pri tome ne stvara ovisnost. Uzima se između 400 i 600 mg, 45 min. prije spavanja. Važno je napomenuti da se ne smije miješati sa sedativima koji opuštaju mišiće, kao ni sa lijekovima protiv alergija.
 
Mali podsjetnik:
 
ZELENI ČAJ – istraživanje u Njemačkoj pokazalo je da epigalokatehin galat, antioksidans iz zelenog čaja može da spriječi formiranje amiloidnih fibrila koji su povezani sa razvojem Alchajmerove i Parkinsonove bolesti.
JABUKE – Sok od jabuke poboljšava pamćenje na taj način što spriječava opadanje nivoa esencijalnog neurotransmitera acetilholina, što su potvrdila istraživanja u Americi.
BOSVELIJA – Kiselina iz biljke bosvelije blokira enzime koji proizvode hemikalije-izazivače upala i ublažava bolove u slučaju osteoartritisa.
MASLINA – Farmakolozi sa univerziteta u Granadi (Španija) otkrili su da ekstrakt lista masline relaksira zidove arterija i snižava krvni pritisak.