Koliko često ste nervozni i mislite da vam treba neki od lijekova za smirenje ?
Nikad
Rijetko
Često
Uvijek

ZAŠTO PONEKAD OSJEĆAMO LJUBOMORU!

Čovjek je sklon ljubomori zbog straha od gubitka objekta ljubavi. Taj strah može biti vezan za neka loša iskustva iz prošlosti, ali s druge strane jako senzibilni ljudi mogućnost nevjerstva prihvataju kao tešku povredu samopoštovanja. Ideja o gubljenju osobe koju volite direktno se odražava na tu osobu jer na nju projektujete svoje strahove. Ukoliko ste jednom bili prevareni ili ostavljeni, odnosno imali loša iskustva u prošlosti velike su šanse da postanete ljubomorni. Strah da ćete doživjeti to isto ponovo, ne samo da vas čini ranjivim već čini i da sumnjate u namjere bilo koga ko pokaže interes za vas.
Međutim, ljubomora ukoliko je umjerenog intenziteta, nije štetna, ali u nekim slučajevima ona može da poprimi tolike razmjere da narušava odnose partnera.  
 
 
Nedostatak samopouzdanja je najčešći uzrok ljubomore. Svoju nesigurnost prenosite na partnera (ili partnerku) i kada ste s njim stalno mislite kako vas uvijek može zamijeniti nekim drugim te imate potrebu za posjedovanjem partnera. Tada se osjećate loše, muka vam je, ne spavate, opsjednuti ste partnerovom prevarom iako nemate realne osnove za to. Kada ljubomora dostigne veliki intenzitet može postati opasna i narušiti psihičko zdravlje. U tom slučaju dolazi do gubitka kontrole, smisla za realnost jer je i svaka najmanja sitnica (poput nepoznatog broja na telefonu) vama povod za ljubomorne scene.
 
Kako si možemo pomoći?
Nema čovjeka koji nikada nije osjetio ljubomoru i koji ju ponekad ne osjeti. Međutim,  jako je važno da ljubomora ne pređe granice normalne, zdrave ljubomore i naruši vaše psihičko zdravlje. Zato, volite i poštujte sebe i postaćete svoj najbolji prijatelj. Cijenite kvalitete koje imate i koje vaš partner voli na vama jer s vama je s razlogom. Ljubav se ne može forsirati. Činjenica je da će uvijek će biti neko ljepši, atraktivniji, pametniji od vas (na kraju krajeva i od vašeg partnera) ali to ništa ne oduzima vašim kvalitetima i vašoj jedninstvenosti, niti predstavlja opasnost za vas. Vjerujte u sebe, jer je samopouzdanje ključ uspjeha, ne samo u ljubavnim odnosima već u životu uopšte.