Koliko često ste nervozni i mislite da vam treba neki od lijekova za smirenje ?
Nikad
Rijetko
Često
Uvijek

ZDRAVA I LIJEPA KOSA

 

Zdrava i lijepa kosa počinje od lijepog vlasišta. Poput kože na tijelu, koža vlasišta se obnavlja svakih 28 dana, tako da se riješava odumrlih ćelija, a pojavljuju se nove zdrave ćelije. Niske temperature i niska vlažnost zraka, vrlo visoke temperature, jake hemikalije (npr. u trajnim farbama za kosu, pretjerana upotreba raznih proizvoda za kosu - lakovi, gelovi, pjene ..., prečesto pranje kose, te prečesto i prejako četkanje kose, feniranje, peglanje i sl.), mogu smetati ovom prirodnom procesu, zbog čega se mrtve ćelije na vlasištu nakupljaju i pretvaraju u nježne ljuskice koje izgledaju poput praška. One su znak da je vlasište suho i treba ih razlikovati od peruti koju uzrokuju gljivice i rezultira pojavom većih bijelih i masnijih ljuskica. Nakupljanje tih ljuskica može začepiti folikule kose i zablokirati lučenje sebuma, što dodatno isušuje kožu.
Naša kosa reaguje  na stres, bolesna stanja, nepravilnu ishranu,  uticaje iz okoline  i indikator je svega što se događa u našem tijelu i psihi.  Po izgledu kose možemo zaključiti u kakvom je stanju naš organizam i kako smo raspoloženi. Često kosa reaguje ispadanjem, na šta smo svi posebno osjetljivi.  Stručnjaci sugerišu da je ispadanje od 50-100 vlasi dnevno normalno (jer se kosa prirodno regeneriše) i da nas to ne treba zabrinjavati. Međutim, ispadanje više od 100 vlasi dnevno je prekomjerno i zahtijeva traženje uzroka koji su doveli do ispadanja kose.
Razlozi ispadanja kose mogu biti razni: promjene hormonskog balansa (npr. u trudnoći, nakon porođaja, u klimakterijumu, usljed uzimanja kontracepcijskih tableta i sl.), stres, neka oboljenja (štitne žlijezde, jetre, bubrega), pad imuniteta, nedostatak nekih vitamina i minerala u organizmu, upalni procesi, korišćenje nekih lijekova, kao i neadekvatna njega i tretmani kose (npr. prečesto pranje, korišćenje šampona neprimjerenih tipu kose - treba znati da se tip kose mijenja sa godinama, prečesto farbanje, upotreba hemikalija za ravnanje, kovčanje i sl.
Opadanje kose najčešće prestaje kada se u organizmu ponovo uspostavi narušen balans. Šta mi možemo učiniti kako bismo spriječili opadanje kose? Prije svega, najvažnija je odgovarajuća ishrana, odnosno uopšteno zdrav način života. Važno je kosu i pravilno njegovati. Prije pranja kosu je potrebno dobro raščešljati kako bi se otklonila nečistoća (ostatci laka za kosu, gela i sl.), te vlasi razmrsile. Za pranje koristiti mlaku tekuću vodu i šampon primjeren tipu kose. Šampon ne treba direktno nanositi na kosu, već ga prethodno razrijediti vodom, nježno utrljati u kosu i potom dobro isprati. Kosu nakon pranja ne treba grubo trljati ručnikom niti energično četkati pošto je mokra kosa posebno osjetljiva. Ukoliko je to moguće, kosu sušite prirodno, na vazduhu.  Ako kosu sušite fenom, držite ga udaljenosti od najmanje 20 cm od kose i izbjegavajte suviše vreo vazduh.Što češće masirajte glavu jer masaža opušta kožu,  stabilizuje rad lojnih žlijezda te potiče opskrbljenost korijena kose krvlju, hranjivim materijama i kiseonikom. Priuštite sebi hranjive maske za kosu (koje Vam može preporučiti dermatolog) ili masku možete pripremiti kod kuće sa maslinovim uljem, žumancetom i nekoliko kapi limunovog soka. Unosite dosta tečnosti u organizam (najmanje 2 litre dnevno), a ishrana treba da bude bogata C vitaminom, bjelančevinama. Za kosu su važni cink, željezo i biotin, koje možete osigurati ishranom bogatom voćem, povrćem, ribom, morskim plodovima, mesom, mliječnim proizvodima,  integralnim žitaricama. Relaksirajte se, dovoljno spavajte, te upražnjavajte redovno fizičku aktivnost. Ti faktori  koji značajno utiču na redukciju stresa, a poznato je da stres značajno utiče na kvalitet i ispadanje kose.