Koliko često ste nervozni i mislite da vam treba neki od lijekova za smirenje ?
Nikad
Rijetko
Često
Uvijek

ZNAČAJ BILJNIH VLAKANA U ISHRANI

Pod imenom biljno vlakno (dietary fiber) podrazumijeva se dio zida biljne ćelije koji ne podliježe varenju i sastoji se od lignina i polisaharida (npr. celuloza, pektin i sl.). te komponente ispoljavaju važne mehaničke i metaboličke funkcije, a djeluju i na bakterijsku floru u debelom crijevu.
 
 
 
 
Najpoznatiji izvori biljnih vlakana su:
 
-         mekinje
-         žitarice
-         voće i povrće
 
U terapijske svrhe se koriste i preparati biljnih vlakana koji su, u stvari, koncentrati onoga što se nalazi u prirodnim izvorima.
 
Kako djeluju biljna vlakna?
Biljna vlakna imaju hidrofilne karakteristike. Oni upijaju vodu i povećavaju zapreminu crijevnog sadržaja. Na taj način senormalizuje prolazno vrijeme hrane kroz crijeva, spriječava se prekomjerna resorpcija vode iz debeloh crijeva i osigurava meka stolica. Smatra se da biljna vlakna stimulišu razvoj bakterija u crijevima čime doprinose povećanju zapremine stolice. Biljna vlakna vezuju žučne kiseline i povećavaju njihovu eliminaciju sa stolicom. To pokreće sintezu žučnih kiselina iz holesterolskih prekursora a samim tim se snižava i koncentracija holesterola u krvi.
Biljna vlakna se najčešće koriste kod:
 
-         opstipacije (zatvora), kod starijih osoba, žena poslije porođaja, bolesnika poslije operacije
-         hemoroida
-         iritabilnog kolona
-         dijabetesa
 
Biljna vlakna u obliku preparata se mogu uzimati duže vrijeme i nema opasnosti od stavaranja navike tokom dugotrajne primjene. Međutim, biljna vlakna se ne smiju primjenjivati kod sumnje na postojanje opstrukcije (suženja) u crijevima, kliničkim stanjima kao što je akutni abdomen i kod postojanja ulceracija i krvarenja u crijevima.