Koliko često ste nervozni i mislite da vam treba neki od lijekova za smirenje ?
Nikad
Rijetko
Često
Uvijek

ZNAČAJ FIZIČKE REKREACIJE

U propagiranju bilo kojeg programa sportske rekreacije se pretjeruje sa obećanjima ali stoje naučni argumenti i statistički dokazi da redovna i dozirana fizička aktivnost doprinosi očuvanju zdravlja. Tako je još stari grčki filozof Hipokrat isticao:
 
''Ako želiš da budeš snažan – trči,
ako želiš da budeš lijep – trči,
ako želiš da budeš pametan – trči.''
 
U psihološkom smislu, dosta je ljudi koji su nezadovoljni svojim poslom i doživljavaju različite stresove, počevši od straha od gubitka posla, nezadovoljstva platom, rukovodiocem, uslovima rada i sl. prema procjenama evropske zdravstvene organizacije svaki treći radnik je pod stresom (oko 41 milion) zbog niskih primanja i blokiranih karijera. Danas se prma nekim procjenama energija ljudskih mišića u radu korist svega 1%. Sve to uz neprekidnu žurbu, sve brži tempo života, neadekvatnu ishranu, prekomjerno uživanje duhana i alkohola i sve češće uzimanje raznih lijekova, negativno odražava na psihofizičko stanje ljudi. Posljedice takvog načina života i rada dovode do:
 
-  zdravstvenih tegoba i bolova u pojedinim organima tijela (leđima, rukama, nogama, vratu, zamorenosti očiju, glavobolje i sl.
- povećanog akutnog zamora u toku radnog dana koji vremenom prerasta u hronični zamor
- manje efikasnosti i produktivnosti rada
- povećanju neuroza i drugih oblika neadaptivnog ponašanja
 
Upravo iz tih razloga stručnjaci preporučuju:
-         da se vježba tri puta nedjeljno
-         u trajanju od 30 minuta
-         intenzitetom koji ne prelazi frekvenciju srca od 180 udara u minuti minus godine života (iako neki smatraju da se frekvencija čak do 200 udara u minuti kada su u pitanju mlađe neutrenirane osobe, može smatrati normalnom)