Koliko često ste nervozni i mislite da vam treba neki od lijekova za smirenje ?
Nikad
Rijetko
Često
Uvijek

ZNATE LI KOJOJ VRSTI KONSTITUCIJE ORGANIZMA PRIPADATE?

Konstitucija je skup nasljednih, urođenih i stečenih svojstava organizma. Ta svojstva se reflektuju u : vanjskom obliku tijela, građi organa, karakteru pojedinca, načinu reagovanja na razna štetna djelovanja.
 
U vezi sa konstitucionalnim svojstvima, naročito je važna sklonost organizma prema određenim bolestima. Osobe sa određenom konstitucijom imaju veću sklonost prema nekim bolestima. Međutim, konstitucija nije nešto potpuno nepromjenjivo; naprotiv, sredina u kojoj se pojedinac nalazi ima važan uticaj na konstituciju. Zanimanje, zarazne bolesti (npr. tuberkuloza) mogu imati vrlo značajan uticaj na konstitucione osobine.
Postoje razni načini svrstavanja pojedinih ljudi u razne konstitucije. Najčešće se koristi podjela na: asteničku, atletsku i pikničku konstituciju.
 
1.      ASTENIČKU KONSTITUCIJU imaju osobe uskih ramena, dugih udova, duguljastog lica, plitkog i ravnog grudnog koša i obično visokog rasta. Mišići osoba koje pripadaju ovoj vrsti konstitucije su slabije razvijeni, a koža je blijedolika i tanka. Ove osobe su vrlo razdražljive, brzo se zamaraju, osjetljiviji su prema raznim bolestima nego osobe drugih konstitucija.
 
2.      ATLETSKA KONSTITUCIJA je suprotna asteničnoj. Osobe atletske konstitucije posjeduju čvrste, dobro razvijene mišiće, skladno su građeni, širokih ramena, snažnih kostiju i čvrsto građenog grudnog koša. Te su osobe fizički jake i veoma otporne prema raznim bolestima.
 
 
3.      OSOBE PIKNIČKE KONSTITUCIJE su gojazne, kretkog vrata, izbočenog trbuha, okrugle glave i širokog grudnog koša. Srednjeg su uzrasta, a narav im je obično blaga.
 
Pored ove tri vrste konstitucija treba spomenuti i prelazne oblike, jer je neke osobe nemoguće svrstati u tačno definisanu konstituciju. Život je dinamična pojava koja ne podnosi vještačke podjele, ali se ipak njima moramo ponekad služiti.