Koliko često ste nervozni i mislite da vam treba neki od lijekova za smirenje ?
Nikad
Rijetko
Često
Uvijek

ZUBOBOLJA

Bolovi zuba mogu biti od pulsirajućih do veoma jakih, ali dobar stomatolog će obezbijediti da bol bude kratkog vijeka. Ako ne možete odmah da zakažete termin, uzmite u apoteci gel koji umrtvljuje bol kao što je Ansebol koji sadrži lidokain ili Rinstead Adult gel, koji sadrži benzokain. Kao opšte sredstvo za umirenje bolova, možete uzeti i ibuprofen, paracetamol ili aspirin (nemojte davati aspirin mlađima od 16 godina, osim ako to nije savjetovao ljekar. I probajte sljedeće pristupe.

 
ŠTA NIJE U REDU?
Šupljine zuba često mogu izazvati zubobolju. Šupljine u zubima nastaju od bakterija u ustima koje se ishranjuju šećerom i skrobnim namirnicama koje se zadržavaju na zubima i desnima. Ove bakterije proizvode kiseline koje oštećuju zube i kada oštećenje dopre do nerva, natupa zubobolja. Ali mogu postojati i drugi uzroci. Možete jednostvno imati parče hrane zarobljeno između 2 zuba, možda se plomba olabavila, zub je pukao, postoji apsces (inficirani džep u desnima) ili imate problem sa sinusima.
 
UBIJTE BOL ZAČINIMA
-         Utapkajte malo ulja kranfilića direktno na pokvaren zub. Ulje karanfilića ima izvanredne osobine uništavanja bakterija, a takođe izaziva utrnulost, zbog čega se dugo koristio kao lijek za zubobolju. Ulje karanfilića sadrži eugenol, koji djeluje kao lokalni anestetik. Ovo ulje može u početku da peče, ali ubrzo nastupa olakšanje.
-         Isti efekat utrnulosti možete dobiti i od cijelih karanfilića. Stavite nekoliko cijelih karanfilića u usta, pustite ih da se natapaju pljuvačkom dok ne omekšaju, malo ih izgnječite kutnjacima koji ne bole da biste oslobodili njihovo ulje, a zatim do pola sata držite meke karanfiliće na svom bolnom zubu.
-         Ako nemate karanfiliće, napravite pastu sa đumbirom u prahu i kajena paprikom. Stavite sprašene sastojke na dno šolje, zatim dodajte kap-dve vode, da bi se napravila pasta. Malu loptu vate natopite pastom i stavite je na svoj bolni zub (ova mješavina može iritirati desni, zato treba da budete pažljivi i da držite vatu samo na zubu. Pored korišćenja začina u kombinaciji, možete ih isprobati i pojedinačno. Bilo koja od ovih metoda može pomoći da se ublaži bol zuba.
 
SREDSTVA ZA ISPIRANJE USTA KOJA UBLAŽAVAJU BOL
-         Ispirajte usta tinkturom mira. Njegovo astrigentno svojstvo može pomoći kod zapaljenja, a miro nudi i dodatne koristi pošto uništava bakterije. Polako kuvajte 1 kafenu kašiku sprašenog mira u 200 ml vode tokom 30 minuta. Procijedite to i ostavite da se ohladi. Ispirajte grlo 1 kafenom kašikom ovog rastvora u ½ šolje vode 5-6 puta na dan.
-         Čaj od nane ima lijep ukus i izaziva blagu utrnulost. Stavite kafenu kašiku osušenih listova nane u šolju ključale vode i ostavite da se natapa 20 minuta. Kada se čaj ohladi, procijedite ga, isperite njime usta, zatim ga ispljunite ili progutajte. Ponavljajte to onoliko često koliko je potrebno.
-         Da biste potpomogli ubijanje bakterija i malo ublažili tegobe, napunite usta 6% vodonik - peroksidom rastvorenim u istoj količini vode i ispirajte ih. To može obezbijediti privremeno olakšanje ako je zubobolja praćena povišenom temperaturom i neprijatnim ukusom u ustima (i jedno i drugo su znaci infekcije), ali kao korišćenje drugih lijekova za zubobolju to je samo privremena mjera dok ne odete kod svog stomatologa i ne uspijete da pronađete i izliječite uzrok infekcije. Rastvor vodonik-peroksida ne treba nikada gutati. Ispljunite ga, a zatim nekoliko puta isperite usta običnom vodom.
-         Umiješajte 1 kafenu kašiku soli u čašu tople vode, ispirajte usta ovim rastvorom 30 sekundi i potom ga ispljunite. Slana voda čisti predio oko zuba i izvlači malo tečnosti koja uzrokuje oticanje. Ponavljajte ovaj tretman onoliko često koliko je to potrebno.
 
 
BLAGOTVORNE OBLOGE
Stavite malu kocku leda u plastičnu kesu, umotajte tanku gazu oko kese i držite na zubu koji vas boli, otprilike 15 minuta da biste umrtvili nerve. Umjesto toga možete staviti pakovanje leda na obraz preko bolnog zuba.
Topla, mokra kesica čaja je tradicionalan lijek za zubobolju. Čaj sadrži astrigentne tanine, koji mogu smanjiti oticanje i pružiti vam trenutno olakšanje.
Još jedan narodni lijek je da se malo parče smeđeg papira potopi u sirće, zatim pospe jedna njegova strana crnim biberom i da se drži na obrazu. Topao osjećaj na vašem obrazu, može vam skrenuti pažnju sa zubobolje.
 
NJEŽNO PRANJE ZUBA
Koristite specijalnu pastu za osjetljive zube. Ako imate problem sa povlačenjem desni, to bi moglo da ublaži bol koji vjerovatno imate pri unošenju u usta vruće ili hladne hrane. Kada se desni povlače, dentin ispod zubne gleđi biva ogoljen, a ova materija je posebno osjetljiva.
Pređite na četkicu za zube sa najmekšim dlačicama koje možete naći da biste pomogli u očuvanju tkiva desni i spriječili povlačenje desni.
 
PLOMBIRAJTE ZUB
Ako imate polomljen zub ili vam je ispala plomba možete donekle umiriti bol tako što ćete prekriti otvor na zubu omekšalom gumom za žvakanje. To može takođe djelovati i kod plombe koja je olabavljena, koju će držati na mjestu dok ne budete mogli da odete kod stomatologa. Da biste izbjegli dalje tegobe, izbjegavajte da žvaćete hranu tim zubom sve dok ga ne popravite. Ako ste u prilici da odete do apoteke, možete kupiti i materijal za privremeno plombiranje zuba kao što je Cavit, koji će zaštititi vaš zub i unutrašnjost usta od njegovih oštrih ivica dok ne budete mogli da posjetite stomatologa.
Probajte i tehniku akupresure da biste brzo zaustavili zubobolju. Pritisnite palcem tačku na gornjoj strani šake, gdje vam se susreću baza palca i kažiprsta. Pritiskajte tako odprilike 2 minuta. To će pomoći da se aktivira oslobađanje endorfina u mozgu, hormona koji su odgovorni za dobro raspoloženje (VAŽNO UPOZORENJE: Ovo ne treba da isprobavaju trudnice!).
ISPROBANO I ISTINITO
Prema narodnim običajima, masiranje šake kockom leda pomaže da se ublaži zubobolja. Naime, kada nervi u vašim prstima šalju ''hladne'' signale vašem mozgu, oni moraju poništiti dejstvo signala bola koji dolaze iz vašeg zuba. Jednostavno, umotajte kocku leda u tanku gazu i time trljajte mesnati predio između palca i kažiprsta.
 
DA LI POSJETITI STOMATOLOGA?
Posjetite Vašeg stomatologa što prije možete čak i ako djeluje da se bol umanjio. Lijekovi koje smo vam preporučili mogu samo obezbijediti privremeno olakšanje, ali potrebno je da vaš stomatolog utvrdi šta zapravo kod vas izaziva zubobolju. Vjerovatno imate problem koji zahtijeva liječenje. Ako ga ostavite bez liječenja, može doći do pogoršanja.